Grote zorgen over gemeentelijk beleid waterrecreatie

ALMERE • Wo 28 augustus 2019 | 22:31 • Woensdag 28 augustus 2019 | 22:31

"Wij maken ons ernstige zorgen over de ontwikkelingen op het gebied van water en recreatie in Almere." Dat zegt Lisan Kox van Stichting Leisure Belang Almere SLBA, een brancheorganisatie die de belangen van recreatiebedrijven behartigt.

Volgens Kox was er in 2015 een aantrekkelijke vaarroute ontwikkeld, maar het beheer, onderhoud en de handhaving laten veel te wensen over. Zo worden er steigers weggehaald, zijn er minder ankerplaatsen, zijn nieuwe bruggen niet hoog genoeg en sommige watergangen te ondiep. Ook liggen op veel plaatsen bootjes en wrakken die opgeruimd moeten worden.

Oneerlijke concurrentie
De gemeente Almere is onlangs begonnen met de aanleg van ligplaatsen voor boten van jachthaven Haddock. Die moet wijken voor de Floriade. Volgens Kox had de gemeente de aanleg over moeten laten aan marktpartijen, maar dat is niet gebeurd. Verder hanteert de gemeente lagere tarieven dan commerciële partijen. De gemeente maakt zich volgens de stichting schuldig aan oneerlijke concurrentie.

Toeristenbelasting
In januari 2020 wordt de toeristenbelasting ingevoerd. Een nachtje slapen gaat per persoon €2,50 kosten. Deze maatregel levert de gemeentekas 1,4 miljoen euro op. Kox zegt daarover: "Dit valt ons rauw op het dak." Zij is bang dat de belasting negatieve gevolgen heeft voor de waterrecreatie. "Almere staat nog in de kinderschoenen om een toeristische bestemming te worden. Deze tarieven zijn echt buitensporig voor Nederland. Als je een gezin van vier personen hebt, denk je wel een keer extra na of je naar Almere gaat."

Maatregelen
Stichting Leisure Belang Almere wil dat de gemeente Almere een aantal maatregelen neemt. Zo zouden de tarieven van de gemeentelijke ligplaatsen met 50% omhoog moeten. Ook moet de gemeente zogenoemde vignetten instellen voor boten buiten de jachthaven. Dat is een abonnementsvorm waarbij bootjes in een gracht kunnen liggen. Volgens Kox draagt een vignet bij aan een herkenbaar en beheersbaar ligplaatsbeleid. Bovendien maakt het een einde aan misbruik en verloedering. De opbrengsten kunnen gebruikt worden voor onderhoud.

Stichting Leisure Belang Almere hoopt binnenkort in gesprek te gaan met de gemeente.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel