Raad stemt voor versimpelen teruggeven grond

ALMERE • Vr 6 september 2019 | 7:30 • Vrijdag 6 september 2019 | 7:30

De raad van Almere stemt in met het versimpelen van de regels rondom mandelige gebieden in de gemeente. Dat bleek donderdagavond tijdens een vergadering in het stadhuis. In Almere zijn zo'n 150 stukken grond waarvan huiseigenaren samen eigenaar zijn en de verantwoordelijkheid hebben over bijvoorbeeld de riolering, leidingen, verlichting en bestrating.

Op die manier wilde de gemeente de saamhorigheid bij bewoners in bijvoorbeeld hofjes vergroten en tegelijkertijd zelf minder beheerkosten hebben. In de praktijk leidde deze vorm van beheer in bepaalde gevallen juist tot burenruzies. In 2012 besloot de gemeenteraad daarom dat bewoners onder voorwaarden de grond weer konden teruggeven aan de gemeente.

Unaniem kiezen
Nu de raad heeft ingestemd, hoeven bewoners alleen nog maar unanimiteit te bereiken. Eerder moesten bewoners motiveren waarom zij van de grond af wilden en oordeelde een commissie of er sprake was van een onevenredige belasting van het beheer.

Wanneer grond via appartementsrecht in gezamenlijkheid is uitgegeven aan bewoners in een Vereniging van Eigenaren, dan kan de gemeente de grond niet overnemen. Volgens een woordvoerder staat de wet dat niet toe.

Achterstallig onderhoud
Erik Theunissen van de Partij van de Arbeid vroeg zich nog wel af hoe het zit met achterstallig onderhoud op mandelig gebied als het teruggegeven wordt aan de gemeente. Volgens de portefeuillehouder kan de gemeente de grond dan niet terugnemen en moet eerst het achterstallige onderhoud aangepakt worden door de huidige eigenaren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel