Vragen over lagere subsidie opknapbeurt dorp

URK • Wo 11 september 2019 | 10:46 • Woensdag 11 september 2019 | 10:46

Het CDA op Urk wil weten hoe het kan dat een provinciale subsidie voor het opknappen van het dorp met 500.000 euro verlaagd is.

De provincie geeft minder geld, omdat een gepland hotel op het haventerrein er niet gaat komen. Dit hotel was een essentieel onderdeel van de plannen om 'De Parel van Flevoland', zoals Urk zich toeristisch profileert, op te poetsen.

Het hotel zou er uiterlijk in 2022 moeten staan, maar er was geen ondernemer voor te vinden. Volgens Urk is ook gebleken dat er in het dorp geen draagvlak voor een groot hotel bij de haven is. De gemeente zou dit op basis van geluiden uit de samenleving hebben vastgesteld.

Het CDA is van mening dat burgemeester en wethouders zich te veel hebben blindgestaard op een grote accommodatie met zo'n 50 kamers. Fractievoorzitter Hans Crebas denkt dat met pensions van 10 kamers ook wel aan de voorwaarden had kunnen worden voldaan. Dergelijke kleinschalige alternatieven zijn volgens hem in de gemeenteraad nooit besproken.

De Parel van Flevoland
In totaal was aan Urk zo'n 2,5 miljoen euro toegezegd, om het dorp toeristisch nog aantrekkelijker te maken. Van dit geld is al een historische steiger aangelegd en een strandkiosk geplaatst. Ook zijn er maatregelen genomen om auto's uit het oude dorp te weren. Het was de bedoeling om ook het haventerrein verder aan te kleden, nieuwe bestrating te leggen en in het dorp toeristische bewegwijzering te plaatsen. Maar volgens het CDA komen deze plannen door de verlaging van de subsidie in gevaar.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel