Beelden van de meteoor boven Flevoland

ALMERE • Do 12 september 2019 | 21:59 • Donderdag 12 september 2019 | 21:59

De meteoor die donderdagmiddag in de lucht boven Flevoland te zien was, is in Almere vastgelegd op een dashcam. Het zijn de eerste beelden die zijn opgedoken van de vuurbal die in heel Nederland gezien werd.

Leon Pepping uit Abcoude reed rond 14:50 uur in zijn auto over de Polderdreef in Almere Buiten toen er een flits tussen de bewolking te zien was. De dashboardcamera bleek de meteoor te hebben vastgelegd.

"Ik dacht; wat is dat nou, is het een vuurpijl? Nee dat kon niet want daar was hij te fel voor", vertelt Pepping. Ook Bas Bouwma uit Noordoostpolder zag de meteoor over de polder vliegen. Hij zat op een tractor in Nagele toen hij werd verrast door de lichtflits. "Ik zag hem echt op een hoogte vliegen dat ik hem met de buks kon raken. Echt heel bijzonder", vertelt hij.

Sterrenwacht
Meerdere mensen zagen donderdagmiddag de felle vuurbal met een groene staart boven Flevoland. De meteoor vloog richting het noordoosten. Volgens Hugo Batema van Sterrenwacht Almere is niet duidelijk waar de vuurbol precies is neergedaald. Hij zegt dat iedereen die beelden heeft, die moet delen met astronomen. Die kunnen dan berekenen welke baan het gevaarte gevlogen heeft. Vaak kan via beelden berekend worden waar de meteoor ongeveer geland moet zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel