Extra geld voor onderzoek aanpakken 'oude strontbult'

URK • Di 17 september 2019 | 14:36 • Dinsdag 17 september 2019 | 14:36

De gemeente Urk wil extra onderzoek doen om te bepalen hoe de voormalige vuilstortplaats aan De Noord aangepakt moet worden. Het college van burgemeester en wethouders wil voor het onderzoek 60.000 euro beschikbaar stellen.

Bij eerder onderzoek vorig jaar werd onder meer een sterke verontreiniging van nikkel in de grond aangetroffen. Ook is er toen een matige verontreiniging van zink en een lichte verontreiniging van onder meer kwik en lood geconstateerd. Uit een analyse blijkt dat acute sanering niet nodig is. Wel moeten delen van de afdeklaag opgehoogd worden. Dat zegt verantwoordelijke wethouder Geert Post van de SGP.

De locatie is vorig jaar onderzocht omdat de Urker fractie van de ChristenUnie de plek op het oog had als mogelijke nieuwe locatie voor het speelbos. Omdat kinderen mogelijk in aanraking zouden kunnen komen met de verontreiniging, moesten de mogelijke risico's in kaart worden gebracht. Uit het rapport bleek dat bepaalde delen van de afdeklaag te dun zijn. De omgevingsdienst heeft de gemeente verplicht om daar wat aan te doen, zo zegt de wethouder. Het aanvullend onderzoek is nodig om uit te zoeken waar en hoe opgehoogd moet worden.

'De oude strontbult'
De voormalige vuilstortplaats wordt in de volksmond 'de oude strontbult' genoemd. De vuilstort werd destijds door inwoners van Urk gebruikt voor huishoudelijk afval. Ook bedrijven hebben er puin gestort. Daarna is de afvallaag met grond bedekt. Het beboste heuveltje dat is overgebleven wordt gebruikt voor wandelen, fietsen en bij sneeuw sleeën kinderen er vanaf.

De gemeenteraad besliste in juni dat het speelbos op de huidige plek aan de rand van het Urkerbos blijft. Het speelbos wordt uitgebreid en veiliger gemaakt voor spelende kinderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel