Sanering 'oude strontbult' onvermijdelijk

URK • Wo 9 september 2020 | 21:21 • Woensdag 9 september 2020 | 21:21

Bij het herinrichten van het park op de voormalige stortplaats Hooiland op Urk is bodemsanering onvermijdelijk. Dat blijkt uit bodemonderzoek dat op verzoek van de gemeenteraad is uitgevoerd. Er zit nikkel en zink in de bodem, er moet dus hoe dan ook een hogere deklaag komen om het gebied in de toekomst te kunnen blijven gebruiken. Lokaal staat het park ook wel bekend als de 'oude strontbult'.

Eerdere plannen om een nieuw speelbos aan te leggen zijn eigenlijk kansloos omdat in dat speelbos ook waterpartijen zouden moeten komen. Een deskundige van onderzoeksbureau Greenhouse Advies legde in de commissievergadering van woensdagavond uit dat de uitvoering van dat idee ook bij sanering niet verstandig is. Het is namelijk moeilijk te garanderen dat het grondwater schoon blijft. De gemeenteraad was overigens al eerder tot de conclusie gekomen dat verplaatsing van het huidige speelbos geen goed idee is.

Het is wel goed mogelijk om van het gebied een parkachtig recreatiegebied te maken, waarbij de huidige beplanting grotendeels intact blijft. De kosten van de sanering zouden dan rond de 615.000 euro uitkomen. Duurdere, ingrijpendere varianten zijn ook mogelijk. Dan moeten wel alle bomen en struiken wijken.

Geld over voor sanering
Greenhouse Advies had van de gemeenteraad een budget van 60.000 euro gekregen om het bodemonderzoek te doen. Daarvan is uiteindelijk 15.000 euro gebruikt. Het ongebruikte deel kan voor de sanering gebruikt worden, zodat er nog een bedrag van 570.000 euro nodig is. De kans is groot dat de provincie daar ook een bijdrage in doet, maar daar is nog geen harde toezegging over binnen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel