Lachgasgebruik wordt aangepakt

NOORDOOSTPOLDER • Di 24 september 2019 | 13:06 • Dinsdag 24 september 2019 | 13:06

Het lachgasgebruik in Noordoostpolder wordt aangepakt. Een meerderheid van de gemeenteraad steunt een motie met die strekking van de ChristenUnie/SGP en de Politieke Unie, bleek maandag tijdens de raadsvergadering.

De partijen marken zich zorgen over het toenemende lachgasgebruik. Ze stellen in de motie een voorlichtingscampagne voor over de gevaren van lachgas. Verder moet in kaart gebracht worden hoe veel mensen het gas gebruiken en hoe vaak. De partijen willen een verbod op lachgasverkoop tijdens evenementen en het weggooien van patronen en ballonnen in de natuur. Volgend jaar moet bekeken worden of de maatregelen werken.

Niet alle partijen zijn het met de motie eens. Zo vindt de SP dat de problemen met drank en drugs vele malen groter zijn. GroenLinks is het daarmee eens. "Drankflessen liggen ook langs de weg, en comazuipen is nog steeds een groot probleem", zegt partijlid Sandra Schrijver.

Geen goed idee
Wethouder Uitdewilligen erkent de overlast van lachgasgebruik, maar ze is geen voorstander van het voorstel van ChristenUnie-SGP en Politieke Unie. Ze zegt dat de politie nu al kan optreden tegen de overlast van ballonnen en patronen. "Rotzooi op straat gooien is namelijk illegaal, net als overlast veroorzaken." De burgemeester is het daarmee eens.

Voorlichting is volgens Uitdewilligen ook geen taak van de gemeente. "Dat kan je beter over laten aan deskundigen op dit gebied", stelt ze. Op dit moment wordt al voorlichting over drank en drugs gegeven door Tactus Verslavingszorg op onder meer lagere scholen. De gevaren van lachgas zijn daar onderdeel van.

Verkoopverbod
De wethouder wil wel zorgen dat lachgas niet meer verkocht mag worden op evenementen. Dat kan dan worden opgenomen in de vergunning die een organisatie verplicht moet aanvragen. Het gebruik op straat en de verkoop van lachgas in winkels kan niet verboden worden, zegt Uitdewilligen. Het gas valt namelijk niet onder de opiumwet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel