Staatssecretaris komt met plan verbod lachgas

FLEVOLAND • Vr 12 juni 2020 | 7:32 • Vrijdag 12 juni 2020 | 7:32

Staatssecretaris Blokhuis (Volksgezondheid) wil lachgas als verboden middel op de opiumlijst plaatsen. Vandaag komt hij met een wetsvoorstel. Voor de gemeenten Noordoostpolder en Lelystad duurde de komst van dit voorstel te lang, zij namen eerder dit jaar zelf al maatregelen om het gebruik aan banden te leggen.

Lachgas is in het hele land populair als partydrug, vooral bij jongeren. Het gas wordt overgebracht in ballonnetjes en geïnhaleerd. Dat levert een kortdurend euforisch effect op. Onderzoek toont aan dat bij langdurig of veelvuldig gebruik van het gas ernstige gezondheidsschade kan ontstaan.

Recreatief gebruik wordt in het voorstel verboden. De ‘eigenlijke toepassingen’ van lachgas, zoals in de zorg, technische industrie en horeca, worden van het verbod uitgezonderd. Wel wordt de aankoop afgebakend. Restaurants moeten zich bijvoorbeeld bij het inslaan houden aan een maximale hoeveelheid en doorverkoop is verboden.

Als een particulier lachgas in ampullen wil kopen om bijvoorbeeld slagroom te kloppen, mag hij 1 verpakking met maximaal 10 ampullen aanschaffen. Ook moet die persoon 18 jaar zijn.

Flevolandse gemeenten namen al maatregelen
Sinds januari is lachgas in Noordoostpolder in de gehele open ruimte en horeca verboden. Ook mag het niet meer worden verkocht tijdens evenementen.

In Lelystad zijn in mei een aantal gebieden aangewezen waar het gebruik van alcohol en lachgas verboden is. Het verbod geldt ook voor publiek toegankelijke gebouwen, zoals horecabedrijven.

Almere is eind vorig jaar gestart met het maken van een plan om de verkoop aan banden te leggen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel