Flevoziekenhuis behandelt patiënten met ernstige schade door lachgas

FLEVOLAND • Do 23 januari 2020 | 20:00 • Donderdag 23 januari 2020 | 20:00

Het Flevoziekenhuis in Almere heeft de afgelopen maanden vier patiënten behandeld met ernstige schade door het gebruik van lachgas. Dat zei neuroloog Jons Verduijn donderdagmiddag in Dit is Flevoland.

Zij hebben problemen met hun zenuwen gekregen door een tekort aan vitamine B12. Dat begint volgens Verduijn vaak met tintelingen in vingers, tenen en voeten. Het kan uiteindelijk leiden tot verlammingsverschijnselen en balansproblemen.

Het gaat om mensen die vaak lachgas gebruiken. Zo zijn er patiënten die een paar keer per week 50 tot 200 ampullen per avond gebruiken. Als je er snel bij bent, kunnen klachten volgens Verduijn verbeteren maar er zijn ook mensen die blijvende schade oplopen.

Verduijn noemt het best opvallend en indrukwekkend dat er sinds oktober vier patiënten met schade door lachgas in het ziekenhuis zijn geweest. De jaren daarvoor kwam dat niet voor.

Hij heeft vijf jaar geleden voor het laatst een jonge vrouw behandeld met neurologische schade door lachgas. Omdat er toen nog weinig over bekend was, duurde het heel lang voor hij een diagnose kon stellen.

De gevolgen van lachgasgebruik kunnen volgens Verduijn ernstig zijn: "De patiënte die ik jaren geleden heb gezien, die kwam al heel ernstig binnen. Ze kon echt niet meer lopen en was rolstoelafhankelijk. Haar heb ik een jaar na het ontstaan van die klachten nog een keer terug gezien en ze kon niet meer zonder rollator lopen. En dat wordt niet meer beter."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel