Muziekinstrumenten als kunst in Agora theater

LELYSTAD • Zo 6 oktober 2019 | 19:50 • Zondag 6 oktober 2019 | 19:50

Zijn het muziekinstrumenten, zijn het kunstvoorwerpen of zijn ze het allebei? Beeldend kunstenaar Rob van den Broek maakt onwerkelijke muziekinstrumenten van alledaagse materialen. Hij noemt ze 'quasicello's' en ze waren te zien, te beluisteren en te bespelen in het Agora Theater in Lelystad tijdens de Tour of Art.

"De eerste die ik maakte was van pindabakjes", zegt Van den Broek. "Ik heb er ook één waar sla-schalen in zitten en ik heb er één gemaakt met laboratoriumglas er in". De basismaterialen intrigeerden van den Broek als vorm. "En daar heb ik eigenlijk een instrument omheen gebouwd".

Publiek kon in de Agora terecht om te kijken en te luisteren naar geïmproviseerde optredens. "Ik weet helemaal niet hoe je een instrument bespeelt'', erkent Van den Broek. "Maar daar gaat het ook niet om. We laten onze gevoelens stromen en dan ontstaat er vanzelf iets moois." Van den Broek kreeg hulp van componist Oene van Geel en danseres Miri Lee. Samen maken zij op gevoel muziek ten overstaan van het publiek. "Ik vond het geweldig", zegt één van de bezoekers. "Het had iets meditatiefs, iets rustgevends", zegt een ander.

Bij het maken van de instrumenten heeft Rob van den Broek zich niet laten leiden door klank. "Daar heb ik me niet mee beziggehouden". De instrumenten halen bij lange na niet het niveau van professionele strijkinstrumenten. "Maar ze werken wel inspirerend voor componisten", zegt Van den Broek. "Ik ben met een aantal componisten in gesprek die wellicht een compositie willen schrijven voor mijn quasicello's."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel