Brandweer Lelystad Airport oefent op Schiphol

LELYSTAD • Ma 7 oktober 2019 | 7:00 • Maandag 7 oktober 2019 | 7:00

De 27 brandweerlieden van Brandweer Lelystad Airport zijn op het ogenblik aan het oefenen op Schiphol. Het team is vorige maand geïnstalleerd en wordt in november operationeel. Het bestaat uit brandweerlieden die zijn overgekomen van brandweer Schiphol, maar er zijn ook nieuwe mensen geworven.

Het team bestaat uit brandweermannen met 20 jaar ervaring, maar ook uit mensen die net beginnen. Ze komen uit Flevoland en de omliggende provincies. Het team oefent op Schiphol omdat daar de juiste faciliteiten zijn, zoals een groot oefenvliegtuig. Daarmee kunnen vliegtuigbranden nagebootst worden.

Noodzakelijk
De brandweervoorziening op Lelystad Airport moet worden uitgebreid vanwege de geplande groei van de luchthaven. Als de commerciële passagiersvluchten mogen vliegen, is het noodzakelijk dat er een brandweerkorps aanwezig is. Op Schiphol worden allerlei scenario's geoefend, waarbij een snelle en goede samenwerking centraal staat. Brandweer Lelystad Airport gaat niet alleen blussen. De brandweerlieden worden ook ingezet bij de brandstofvoorziening en in de winter helpen ze bij de sneeuw- en ijsbestrijding.

Binnenkort al operationeel
Vanaf 7 november is het team operationeel op de luchthaven. Er zijn dan overdag vier mensen aanwezig. Zodra de commerciële passagiersvluchten beginnen, worden dat er zes. Binnen drie minuten moet de brandweer bij een incident zijn.

Discussie over brandweertaken
Zo'n twee jaar geleden zorgde de invulling van de brandweervoorziening op Lelystad Airport voor discussie binnen de Flevolandse politiek. In eerste instantie gaf de Veiligheidsregio aan dat het de werkzaamheden op Lelystad Airport wel voor haar rekening wilde nemen. Dat zou voordelen hebben voor het reguliere Flevolandse brandweerkorps, onder meer doordat het vaker en op hoger niveau zou kunnen trainen.

De toenmalige burgemeester van Dronten, Aat de Jonge, was fel tegen dat plan. Hij noemde het een taak van het vliegveld zelf om de brandweerzorg uit te voeren. Dat is op andere luchthavens ook gebruikelijk. Uiteindelijk besloot de Schiphol Group, het moederbedrijf van Lelystad Airport, om de brandweerzorg toch zelf uit te gaan voeren. Die optie pakte ook goedkoper uit.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel