Vraagtekens blijven na nachtelijk debat vertrokken burgemeester

NOORDOOSTPOLDER • Di 15 oktober 2019 | 4:07 • Dinsdag 15 oktober 2019 | 4:07

Een beperkt aantal antwoorden, maar vooral nog veel vraagtekens. Dat is de conclusie die getrokken kan worden na afloop van de raadsvergadering in Noordoostpolder waar werd gesproken over het plotselinge vertrek van burgemeester Harald Bouman.

Dat het niet altijd boterde tussen burgemeester Bouman en de mensen om hen heen werd wel duidelijk. "Wij hebben ervaren dat de burgemeester een andere wijze van besturen nastreefde. Maar dit heeft van zijn kant nooit geleid tot voorstellen", zei CDA-wethouder en locoburgemeester Marian Uitdewilligen. Uit het beeld dat ze schetste, kwam naar voren dat burgemeester en wethouders niet altijd even goed door één deur konden.

"Je zag de laatste maanden al wel dat het gewoon schuurde. Dat hebben meerdere partijen gezien", gaf ook CDA-fractievoorzitter Johan Goos aan.

Beslotenheid
Hoewel de gemeenteraadsvergadering om 20:00 uur begon, werd pas na 23:00 uur openbaar gesproken over het vertrek van Bouman.

Kort na aanvang moest het verzamelde publiek de raadszaal verlaten, wat op de tribune leidde tot protesten van enkele aanwezigen. Achter gesloten deuren werd vervolgens uren gesproken over de berichten dat de burgemeester beticht is van grensoverschrijdend gedrag. Hoewel er geen officiële klacht tegen Bouman is ingediend, is zijn vermeende gedrag in het gemeentehuis wel onderzocht. Daaruit bleek dat er voor daadwerkelijk ongepast gedrag geen bewijs is.

Op de partijen ONS Noordoostpolder, SP en PvdA na kwam de raad met de tekst waarin stond dat wordt begrepen dat de samenleving behoefte heeft aan informatie, maar dat er verder niets over wordt gezegd. De gemeenteraad vindt in dit geval het feit dat personen beschadigd kunnen worden belangrijker dan volledige openheid.

Geheim memo
Raadsleden hebben maandagmiddag overigens een geheim memo van het college van B en W gekregen met daarin informatie die betrekking heeft op het opstappen van de burgemeester.

Tijdens het openbare gedeelte werd ook duidelijk dat wanneer het ging om de bestuurscultuur er een impasse was tussen Bouman en zijn wethouders. Volgens Marian Uitdewilligen verliepen gesprekken hierover zo stroef dat een externe gespreksleider is gezocht om te bemiddelen.

Oppositiepartijen ONS Noordoostpolder, de PvdA en SP vroegen in een motie om een onafhankelijk onderzoek naar wat er is misgegaan. Die motie werd door een overgrote meerderheid van de raad verworpen. De tegenstemmers verwachten dat commissaris van de Koning de nieuwe interim-burgemeester die opdracht al wel zal meegeven.

Wie de burgemeesterstaken tijdelijk op zich neemt, wordt dinsdag aan het begin van de avond duidelijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel