Manege dicht wegens paardenziekte

LELYSTAD • Di 15 oktober 2019 | 13:16 • Dinsdag 15 oktober 2019 | 13:16

Manege Lelystad is tijdelijk gesloten. Meerdere paarden hebben de virusziekte rhinopneumonie, ook wel 'rhino' genoemd. Eén paard is inmiddels aan de ziekte overleden. Vier andere paarden zijn in quarantaine geplaatst. Het gaat om de minder vaak voorkomende neurologische vorm.

Zondag werd het eerste paard ziek. De manege vermoedde direct dat het om rhino ging. Op Facebook schrijft de manege dat daarom meteen het protocol van de Sectorraad Paarden werd gevolgd. Dat schrijft onder andere voor dat het bedrijf wordt gesloten. Maandag werd bij nog drie andere paarden rhino vastgesteld, daar kwam dinsdag een vierde bij. Op de manege is een dierenarts aanwezig om de paarden te behandelen.

Wat is rhino?
Rhinopneumonie is een virusziekte die bij paarden voorkomt. De ziekte kent drie varianten: de verkoudheidsvorm, de abortus-vorm en de neurologische vorm. Neurologische rhino uit zich onder meer door verlammingsverschijnselen. De Sectorraad Paarden schrijft dat er voor rhino geen specifieke therapie bestaat, maar dat met intensieve verpleging de paarden geheel of gedeeltelijk kunnen genezen. De ziekte is niet overdraagbaar van paard op mens.

Op manege Lelystad zijn zo'n 85 paarden aanwezig. Om de verspreiding van de ziekte zo veel mogelijk tegen te houden, zijn de zieke paarden in noodboxen gestald. Het is voor het publiek in principe niet toegestaan op de manege te komen. Alleen mensen die een eigen paard op de manege hebben staan, mogen in overleg met de directie op het terrein komen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel