Provincie wil geen extra stikstofregels opleggen

LELYSTAD • Wo 16 oktober 2019 | 12:09 • Woensdag 16 oktober 2019 | 12:09

De provincie Flevoland is beslist niet van plan om strengere stikstofregels aan boeren op te leggen dan het Rijk wil. Het doel is om met maatregelen te komen, waardoor de stikstofuitstoot van alle sectoren daalt of in elk geval niet stijgt.

Dat heeft gedeputeerde Harold Hofstra woensdagochtend in Lelystad gezegd in een gesprek met een delegatie van zes Flevolandse boeren. Na afloop spraken de boeren van een goed overleg waarin zij hun zorgpunten onder de aandacht hebben gebracht. Zij handhaven hun eis dat de paragraaf van de landbouw uit de omstreden beleidsregels voor de aanpak van het stikstofprobleem worden gehaald. Eerst moet er meer duidelijkheid zijn over het beleid.
Na het gesprek lieten de boeren het aan Hofstra over om het woord te voeren.

Hofstra is woendsgamiddag in Utrecht voor een vergadering van het Interprovinciaal Overleg (IPO) met de elf andere provincies. Friesland, Drenthe, Overijssel en Gelderland hebben onder druk van de boeren de omstreden beleidsregels ingetrokken. Hofstra durfde woensdagochtend niet te voorspellen of de provincies vandaag op één lijn komen en de regels intrekken dan wel aanpassen.

Gesprek met minister
De delegatie van Flevolandse boeren heeft Hofstra in elk geval duidelijk gemaakt waarom zij problemen hebben met de beleidsregels. De gedeputeerde beloofde deze zorgen mee te nemen in het overleg met de provincies en dat met minister Carola Schouten, dat donderdag staat gepland.

Misverstand
Hofstra heeft het misverstand kunnen wegnemen dat de provincie de zogeheten dier- en fosfaatrechten van boeren gaat afpakken. Zoals hij maandag ook al uitlegde is dat alleen aan de orde bij aanvragen voor nieuwe vergunningen. Alleen dan willen de provincies de zogeheten onbenutte stikstofruimte intrekken en aan andere sectoren als de bouw of het verkeer beschikbaar stellen. Of deze omstreden regel blijft bestaan hangt dus af van het overleg van de provincies op woensdagmiddag.
De gedeputeerde wees er op dat er wel een uitspraak van de Raad van State ligt, die het kabinet dwingt om maatregelen te nemen tegen de stikstofuitstoot.

Hofstra informeert woensdagmiddag na terugkomst uit Utrecht Provinciale Staten in een reeds geplande commissievergadering over de uitkomsten van het gesprek met de provincies. Hij praat maandag weer verder met de boeren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel