Pieten blijven zwart in Flevoland

FLEVOLAND • Di 22 oktober 2019 | 21:37 • Dinsdag 22 oktober 2019 | 21:37

De meeste Sinterklaascomités in de provincie houden de kleur van Zwarte Piet hetzelfde als voorgaande jaren. Roetveegpieten kom je bijna niet tegen. Alleen het vervoermiddel van de Sint verandert in sommige dorpen. Dat blijkt uit een voorlopige rondgang van Omroep Flevoland. Nog niet alle organisaties hebben dinsdagavond gereageerd.

De comités in onder meer Lelystad, Espel, Tollebeek en Swifterbant houden de schminkkleur op donkerbruin. Herkenbaarheid van dorpsgenoten is een veelgenoemd argument om de schmink volledig gezichtsbedekkend te laten. De organisatie in Ens wil qua verhaal zo veel mogelijk aansluiten op de landelijke intocht. Omdat er in Apeldoorn wel roetveegpieten zijn, wordt er uitgelegd dat de Pieten in Ens wat vaker door de schoorsteen zijn gegaan.

Almere volgde voorgaande jaren het Sinterklaasjournaal. De NTR heeft al aangegeven dat er dit jaar alleen roetveegpieten te zien zijn. In Emmeloord wordt donderdag vergaderd over de definitieve invulling van de intocht.

Sinterklaas komt bij de landelijke intocht in Apeldoorn niet met de stoomboot. Daarom zijn ook in Flevoland alternatieve aankomsten bedacht. Zo zal de goedheiligman in Ens met het openbaar vervoer komen en andere dorpen denken aan een aankomst met een (mini)trein.

Sinterklaasjournaal
Urk heeft sinds een aantal jaar een populair Sinterklaasjournaal. De afleveringen worden tienduizenden keren bekeken. Dit jaar komt weer een nieuwe serie online.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel