Boeren moeten het ontgelden, waterschapsbelasting omhoog

FLEVOLAND • Ma 28 oktober 2019 | 21:36 • Maandag 28 oktober 2019 | 21:36

De waterschapsbelasting wordt volgend jaar verhoogd. Vooral boeren moeten flink in de buidel tasten als het aan het college van Dijkgraaf en Heemraden ligt. Agrariërs moeten volgend jaar 500 euro meer betalen. Natuurorganisaties betalen 400 euro meer en voor huishoudens varieert de belastingstijging van een paar euro tot een paar tientjes. Dat blijkt uit de meerjarenbegroting die dinsdagavond besproken wordt.

Het waterschap moest in eerste instantie zeven ton erbij hebben om de begroting sluitend te maken. Later bleek dit niet voldoende omdat er bijvoorbeeld meer water gezuiverd moet worden dan verwacht.

Boeren zijn het duurste uit
De kosten voor boeren stijgen met 7,3% het sterkst. Dat komt volgens het waterschap door een uitspraak van de Hoge Raad. Die stelde dat de belasting die wordt geheven over de wegen en de bermen niet alleen voor rekening mag komen voor de wegbeheerders, zoals gemeenten en provincies. Agrariërs moeten meebetalen voor de onverharde bermen. Tegen de uitspraak van de Hoge Raad is geen beroep mogelijk. Als gevolg daarvan moet het waterschap de belasting voor wegen voor een gedeelte bij de boeren neerleggen.

Een overzicht van de voorgestelde lastenstijging:

Conflicten over belastingvoorstellen
De voorstellen om de waterschapsbelasting te wijzigen leveren geregeld conflicten op. Vorig jaar was de provincie het niet eens met het zwaarder belasten van wegen. Ook woningcorporaties vonden de voorstellen om hen extra te belasten ‘oneerlijk en niet goed onderbouwd’. De huurders zouden hierdoor de dupe worden.

Dinsdag praat de Algemene Vergadering van het waterschap Zuiderzeeland over de jongste belastingvoorstellen van het college van Dijkgraaf en Heemraden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel