Veel leraren verlaten Almere en andere grote steden

ALMERE • Vr 1 november 2019 | 6:47 • Vrijdag 1 november 2019 | 6:47

Leraren in het basisonderwijs zijn de afgelopen jaren met honderden tegelijk vertrokken uit de vier grote steden en Almere. Er kwamen bij lange na niet genoeg nieuwe leerkrachten voor terug. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau CenterData in opdracht van Arbeidsmarktplatform PO. Het gaat om cijfers tot schooljaar '17-'18.

Almere staat er het slechtst voor
Amsterdam, Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Almere klagen al langer over het lerarentekort. In september zei de Almeerse wethouder Jerzy Soutekouw nog dat in Almere vacatures zijn voor 27 fulltime-leraren.

Van de vijf steden stond Almere er overigens het slechtst voor. Daar vertrokken in schooljaar 2017-1018 vier procent meer leraren dan er terugkwamen. ''Het is sterk de vraag of dat gat door extra inspanningen om voldoende bevoegde leraren voor de klas te krijgen kan worden opgevangen”, aldus de onderzoekers.

Een flinke stijging van vertrekkers
'Het is jammer dat juist veel leraren vertrekken waar de druk het grootste is", zegt Ton Groot Zwaaftink, voorzitter van het Arbeidsmarktplatform PO. ''Maar het is ook logisch. Door het tekort dat er al is, groeit de druk op de leraren die wél op die scholen werken. Als zij dan de kans krijgen om over te stappen, doen ze dat.''

Redenen om te vertrekken zouden dus de hoge werkdruk zijn, maar een andere reden is dat de docenten dichter bij huis willen werken werken. Veel leraren die in grote steden werken, wonen daar niet. Dat is te duur volgens Zwaaftink.

Meer zij-instromers en nieuwe studenten trekken
De gaten die in de grote steden en Almere open blijven staan, zijn volgens het Arbeidsmarktplatform PO alleen op te lossen door fors meer studenten naar de pabo te krijgen, zij-instromers te trekken en naar een andere organisatie van het onderwijs te kijken. Almere hield donderdagavond nog een banenbeurs om zij-instromers te trekken.

Volgens de Almeerse Scholen Groep (ASG) is er dit jaar al veel vooruitgang geboekt. ASG heeft tot nu toe ruim 160 nieuwe medewerkers aangetrokken. Maar ook met die nieuwe aanwas blijft het lerarentekort in Almere bestaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel