Weerwind komt snel met maatregelen tegen lachgas

ALMERE • Vr 8 november 2019 | 14:06 • Vrijdag 8 november 2019 | 14:06

De gemeente Almere wil het probleem van lachgas nog dit jaar aanpakken. Dat zei burgemeester Franc Weerwind donderdagavond tijdens de politieke markt.

Daar werd gesproken over een voorstel van de VVD om het gebruik van lachgas in bepaalde gebieden te verbieden. Het gaat dan vooral om het stadscentrum. Volgens de burgemeester is het gebruik van lachgas een maatschappelijk probleem. Hij zegt dat er in Almere geen hotspots zijn, maar dat de patronen overal worden gevonden. Ook op en rondom schoolpleinen.

Over het gebruik van lachgas:
Lachgas is in het hele land populair als partydrug, met name bij jongeren. Het gas dat meestal afkomstig is uit zilverkleurige patronen voor bijvoorbeeld slagroomspuiten, wordt overgebracht in ballonnetjes en geïnhaleerd. Dat levert een kortdurend euforisch effect op. Onderzoek toont aan dat bij langdurig of veelvuldig gebruik van het gas ernstige gezondheidsschade kan ontstaan.

Onderzoek naar mogelijkheden
Burgemeester Weerwind onderzoekt welke instrumenten hij heeft om het gebruik van lachgas tegen te gaan en hoe hij daarvoor de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) optimaal kan gebruiken. Ook wordt gekeken naar de milieu-, drank- en horecawetgeving.

Hij kijkt ook naar het model van Arnhem, dat als eerste gemeente in Nederland een totaalverbod instelt op de verkoop van lachgas. ''Ik wil leren van de omgeving en ik vind dat het Arnhems model op onderdelen goed toegepast kan worden in onze stad'', aldus Weerwind.

De burgemeester heeft contact met Arnhem om te kijken hoe hij dat plan kan uitvoeren in een Almeerse variant. Hij hoopt binnen een paar weken met een pakket van maatregelen te komen. ''Ik wil het uitwerken en ik vraag daarom om tijd om te komen tot een Almeers model waar ik wat breder kijk. Ik wil de jongvolwassenen blijven aanspreken met voorlichtingscampagnes, maar ik wil ook kijken naar de avondwinkels en horeca. Ik denk dat ik daarvoor wat instrumenten heb gevonden.''

Nog geen landelijke verbod
Voor gemeenten is het lastig om op te treden omdat er nog geen landelijke verbod voor lachgas is. Minister Grapperhaus wil dit wel bekijken. Hij noemt de mix van alcohol en drugs met lachgas levensgevaarlijk.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel