Gemeente moet snel 50 flexwoningen voor statushouders realiseren

LELYSTAD • Do 14 november 2019 | 17:09 • Donderdag 14 november 2019 | 17:09

De gemeente Lelystad moet snel minimaal 50 flexwoningen voor statushouders realiseren. Dat heeft de gemeenteraad op initiatief van de VVD besloten. Als er uiterlijk 1 maart met de plaatsing van de tijdelijke of mobiele units wordt gestart, zou Lelystad alsnog aan de huisvestingseisen voor het huidige en komende jaar kunnen voldoen.

Op dit moment loopt Lelystad nog achter met het onderbrengen van mensen met een verblijfsstatus. Dat komt mede doordat de gemeenteraad ongeveer een jaar geleden besloot dat statushouders geen voorrang meer krijgen bij de toewijzing van een sociale huurwoning.

Door de statushouders in tijdelijke woningen onder te brengen, kunnen zij snel worden gehuisvest en wordt de wachtlijst voor sociale huurwoningen in Lelystad niet langer. Volgens de VVD wordt bovendien voorkomen dat statushouders noodgedwongen in een kleine kamertje of achteraf op een zolder belanden.

Als het de gemeente Lelystad alsnog lukt om voldoende statushouders onder te brengen, voorkomt de gemeente dat de provincie zich ermee gaat bemoeien. Provincies brengen soms zelf statushouders onder. Ze rekenen de kosten door aan gemeenten die in gebreke blijven.

Wethouder Janneke Sparreboom heeft al laten weten dat het voor 1 maart niet zal lukken om 50 woonunits te regelen. De VVD zegt daarvoor begrip te kunnen tonen als de wethouder met goede argumenten komt. De partij zou wel blij zijn als er op 1 maart al een begin is gemaakt met de plaatsing van tijdelijke woningen. Hoe die er precies uit moeten zien, is volgens de VVD volledig aan de wethouder.

Waalwijk
De inzet van tijdelijke, mobiele units heeft volgens de VVD in Waalwijk recent goed gewerkt. Deze Brabantse gemeente werd geconfronteerd met een grote toestroom van arbeidsmigranten, voor wie geen huisvesting beschikbaar was. Door deze groep eerst in tijdelijke units onder te brengen, konden de arbeidsmigranten geleidelijk naar reguliere huizen doorstromen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel