Zoektocht naar aardwarmte aan de rand van de gemeente

NOORDOOSTPOLDER • Do 14 november 2019 | 20:36 • Donderdag 14 november 2019 | 20:36

Energiebedrijf Vermillion gaat aan de rand van Noordoostpolder op zoek naar locaties waar aardwarmte gewonnen kan worden. De provincie, Waterschap Zuiderzeeland en gemeente Noordoostpolder geven aan geen bezwaren te hebben.

Het gebied in Noordoostpolder maakt deel uit van een groot zoekgebied, dat zich vooral in het zuidwesten van Friesland bevindt. Wanneer Vermillion geschikte locaties vindt, zullen er vermoedelijk boorputten komen bij het Friese Sloten en bij Lemmer.

De gemeente Noordoostpolder wil wel dat er goed gekeken gaat worden naar bevingsrisico's en de impact van boringen op het grondwater. Ook archeologisch belangrijke plekken moeten ontzien worden.

Wat is aardwarmte?
Aardwarmte wordt ook wel geothermie genoemd. Dat is warm water dat diep in de aarde zit. Om daarbij te komen moet je zo'n duizend tot drieduizend meter diep de grond in. Dat water wordt vervolgens omhoog gepompt en daarna gebruikt om woningen en bedrijven mee te verwarmen.

In Luttelgeest wordt er al gewerkt met aardwarmte. Daar draait een paprikateler bijna volledig op een geothermisch verwarmd systeem.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel