NS: snelle trein met 160 km/u over Hanzelijn

LELYSTAD • Do 21 november 2019 | 23:57 • Donderdag 21 november 2019 | 23:57

Nederland krijgt een nieuwe snelle intercitylijn. Die moet vanaf 2023 gaan rijden tussen Breda en Leeuwarden en Groningen. De verbinding loopt via Rotterdam, Schiphol, Amsterdam Zuid, Almere, Lelystad en Zwolle. De treinen rijden met 200 kilometer per uur over de hogesnelheidslijn naar Schiphol en met minstens 160 over de Hanzelijn tussen Lelystad en Zwolle.

Een rit van Rotterdam naar Groningen en Leeuwarden wordt straks vier minuten korter, aldus de NS. Wie van Breda naar Zwolle moet reizen, is straks een halfuur sneller op de bestemming. "Dit is een eerste belangrijke stap om met een snelle trein de reistijd tussen de Randstad en Noord-Nederland te verkorten", verklaart de president-directeur van de NS, Roger van Boxtel.

Snellere treinen
De snelle ritten worden uitgevoerd met nieuwe treinen, de ICNG. De NS heeft daar 99 stuks van besteld. Die treinen gaan ook rijden tussen Amsterdam en Breda en tussen Den Haag en Eindhoven.

Eerder dit jaar werd een succesvolle test gedaan om te zien of op de Hanzelijn daadwerkelijk 160 gereden kan worden. Met de nieuwe treinen zou het nog sneller kunnen.

"De Hanzelijn is aangelegd om 200 km/u te rijden", vertelt een woordvoerder van de NS. "Echter moeten er nog wel aanpassingen aan de infra gedaan worden om harder te kunnen rijden. Zo kost 200 km/ uur veel meer stroom en zal dus de energievoorziening daar op aangepast moeten worden."

Een eerdere versie van dit bericht vermeldde niet dat de trein in Almere zou stoppen. De stad werd door de NS niet genoemd. Een woordvoerder zegt dat het lijstje met steden waarin Lelystad wel voorkwam slechts was bedoeld om de route te duiden. Er zijn volgens het bedrijf geen plannen om intercitystops in Flevoland te schrappen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel