Opknapbeurt oorlogsmonument vanwege 75 jaar bevrijding

URK • Vr 22 november 2019 | 17:07 • Vrijdag 22 november 2019 | 17:07

In de aanloop naar 75 jaar bevrijding wordt het oorlogsmonument op Urk opgeknapt. Dit monument is opgericht ter nagedachtenis aan verzetsmensen en oorlogsslachtoffers uit Urk. Het monument stamt uit 1946.

Toen stonden er dertien omgekomen Urkers op dat monument. Het was toen nog niet bekend dat er ook drie Joodse Urkers waren omgekomen in het concentratiekamp Sobibor in Polen. Het gaat om de familie Kropveld, bestaande uit vader, moeder en dochter.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag besteedt Omroep Flevoland regelmatig aandacht aan 75 jaar vrijheid.

Dominee van Slooten zette zich begin jaren negentig in om de Joodse Urkers op het monument te krijgen. Dit zorgde voor veel weerstand. Ze waren immers niet echte Urkers. Uiteindelijk zijn de namen er in 1995 pas opgekomen. Aan de onderkant, met witte letters op een zwarte achtergrond.


Na de renovatie krijgt de Joodse familie een prominentere plaats. Er komen twee plaquettes aan de zijkant. Links komen de namen van familie Kropveld en rechts informatie over het monument. Overigens is er op Urk in 2011 nog een klein monument voor de familie geplaatst. De zogenoemde 'Stolpersteine'.

Het Urker oorlogsmonument staat al jaren bloot aan de weersinvloeden en dit heeft zijn sporen nagelaten. In 2016 werd er al aandacht voor gevraagd. Reden voor de gemeente Urk om het monument te renoveren, zodat het er tijdens het herdenken van 75 jaar vrijheid weer waardig uit ziet.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel