Navigator Kitchen verongelukte net voor zijn zoon werd geboren

DRONTEN • Ma 25 november 2019 | 6:53 • Maandag 25 november 2019 | 6:53

Het is deze week 75 jaar geleden dat de Britse navigator Alfred Kitchen met zijn vliegtuig neerstortte in het IJsselmeer. De crashlocatie ligt tussen Dronten en Kampen in. Kitchen vloog op een Mosquito bommenwerper. Samen met piloot Maurice Williamson steeg hij op uit het plaatsje Little Staughton in Engeland, om niet meer terug te keren.

Het tweetal was op weg om de Duitse plaats Neuss te bombarderen. Boven Nederland werd het vliegtuig geraakt door luchtafweer. Piloot Williamson ontkwam met zijn parachute, maar Kitchen zat vast en stortte met het toestel in het IJsselmeer.

In de aanloop naar Bevrijdingsdag besteedt Omroep Flevoland regelmatig aandacht aan 75 jaar vrijheid.

Het verhaal krijgt een tragische wending als blijkt dat Kitchen niet de aangewezen navigator was van dit vliegtuig, maar de dienst had overgenomen. Hij wil extra vluchten doen om verlofdagen te sparen. Zijn vrouw is namelijk hoogzwanger. Kitchen wil bij de geboorte zijn van hun eerste kind. Zes weken na de crash van Alfred Kitchen komt Adrian Kitchen ter wereld en is hij vanaf zijn geboorte meteen vaderloos.

Little Staughton Airfield
Na 74 jaar bezoekt Adrian Kitchen deze maand voor het eerst het vliegveld waar zijn vader vertrok voor zijn noodlottige vlucht. Het kleine, verlaten vliegveld ligt in het graafschap Bedfordshire. In de jaren 40 stond het hier vol met toestellen die bezet Europa moesten aanvallen. Nu is er alleen nog de start- en landingsbaan te vinden.

Met een ingelijste foto in zijn hand loopt Adrian het asfalt op. Hij staart recht vooruit, turend naar het einde van de baan. "Je kunt je voorstellen hoe het was om hier op te stijgen." Adrian pakt de foto en kijkt zichtbaar ontroerd naar zijn vader, die hij nooit heeft gekend. De navigator draagt een uniform van de Royal Air Force en leunt tegen een hekje.

"Hij wilde bij mijn geboorte aanwezig zijn, maar het mocht niet zo wezen."

— Adrian Kitchen, over zijn vader Alfred

"Ik zie een gelukkige man. Iemand die trots is op het uniform dat hij draagt. Het is ook iemand die ik nog nooit heb ontmoet." Het portret gaat weer onder de arm. Adrian is onder de indruk van het verlaten vliegveld. "Hij zou mij als baby krijgen. Daarom had hij al zijn verlofdagen opgespaard. Hij wilde bij mijn geboorte aanwezig zijn, maar het mocht niet zo wezen."

Uit een groene doos haalt Adrian de pet van zijn vader; donkerblauw met in het midden twee vleugels en het embleem van de RAF. De pet is onderdeel van het formele uniform van de Britse luchtmacht. Adrian bekijkt de pet en zet hem op. "Ik lijk zelfs een beetje op hem", zegt hij lachend.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel