Zoekactie naar vissers na ruim 11 uur gestaakt

URK • Do 28 november 2019 | 7:38 • Donderdag 28 november 2019 | 7:38

De actieve zoekactie naar de twee vermiste opvarenden van de gezonken garnalenkotter UK-165 is donderdag rond 17 uur vanwege de invallende duisternis gestaakt. Met boten van de KNRM en helikopters en een vliegtuig van de Kustwacht is bij Texel ruim 11 uur zonder resultaat gezocht naar de twee opvarenden van de garnalenkotter.

Volgens de Kustwacht blijft de sleepboot Guardian wel op de plek waar de kotter gezonken is. Overige betrokken boten kunnen blijven zoeken. Vanuit het Kustwachtcentrum zal dit gecoördineerd worden om de veiligheid te waarborgen.

Duikoperaties
Door de hoge golven en stroming kon niet gedoken worden naar het wrak dat in de ochtend al was gelokaliseerd door de mijnenjager Zr.Ms. Makkum. Het is wachten op rustiger weer, zodat dit veilig kan. De betrokken diensten bereiden zich hierop voor, zodat ze direct in actie kunnen komen. Naar verwachting is dat dit weekend.

Sonar
Marineschip Zr. Ms. Makkum vond donderdagochtend met sonar een object op de bodem van de Noordzee. De kustwacht wil pas bevestigen dat het om de 'Lummetje' gaat wanneer er visueel contact is geweest. Het weer is donderdag echter te slecht om te duiken. Ook vrijdag is de kans klein dat mensen het water in kunnen door verwacht slecht weer.

Van de opvarenden is nog geen spoor. Het gaat om de eigenaar, een 41-jarige man uit Urk. De andere visser is een 27-jarige, ook uit Urk. Tussen de tien en twintig andere viskotters zoeken voor de kust van Texel naar de vermiste vissers. Omdat er niet gedoken kan worden, gebruiken ze visnetten om het water te doorzoeken. Politie zoekt langs het strand van het eiland.

Tekst gaat verder onder de tweet

Donderdagmiddag is bekend geworden dat de Onderzoeksraad voor Veiligheid een onderzoek start naar het vergaan van de visserskotter UK-165. Dit is overigens gebruikelijk bij dit soort ongevallen. Over de oorzaak van het zinken van de kotter is formeel nog niets bekend. Maar zowel de KNRM als kotterorganisatie VisNed houden de mogelijkheid open dat de kotter met de visnetten is blijven haken aan een ander scheepswrak. Daardoor kan een schip in heel korte tijd omslaan.

Noodsignaal
Rond 05.45 uur kwam er een noodsignaal binnen van de Urker kotter UK-165. Het gaat om de garnalenkotter Lummetje, van het zeevisserijbedrijf J. Foppen op Urk. Het signaal kwam vanaf de Noordzee, op ongeveer zeven kilometer ten westen van Texel. De kotter stoomde op dat moment op naar het noorden.

Volgens woordvoerder Ron Corstanje van de Kustwacht gaf het zogeheten EPIRB-baken van de kotter een noodsignaal af. Het baken zit aan de brugvleugel van het schip bevestigd en gaat zenden op het moment dat het vaartuig zinkt. De kustwacht heeft geprobeerd contact te krijgen met het schip, maar dat lukte niet.

Daarop startte een grote zoekactie. Het marineschip was toevallig in de buurt en bood aan om te helpen, net als de viskotters. Verder helpen verschillende KNRM-vaartuigen, twee boten van de kustwacht, een vliegtuig van de kustwacht en twee helikopters mee met het zoeken naar de opvarenden. Volgens de kustwacht gaat het zoeken door tot het donker wordt.

Vlot en vest gevonden
In de loop van de ochtend werd een reddingsvlot gevonden, maar dat was leeg. Er werd ook een licht op het water gezien. Dat bleek van een zwemvest te zijn. Daar werd verder niemand in de buurt gevonden. Op de plek waar het marineschip het wrak ontdekte, werd ook wat brandstof en een reddingsboei gevonden.

Onstuimig weer
Op het moment van het noodsignaal was er volgens weerman Robert de Vries ten westen van Texel sprake van onstuimig weer. Het regende en er stond windkracht 5 á 6. De hoogte van de golven was op het moment van het noodsignaal het hoogst van de afgelopen nacht. De golven waren ruim 2,5 meter.

De Stentor sprak met een collega visser van Texel, Johan Daalder. Hij voer op het moment van het noodsignaal in de buurt van de Urker kotter. Volgens Daalder was er sprake van behoorlijke golven en een hoop stroming. "We twijfelden om terug te keren naar de kust. Het was kantje boord.”De vermissing van de vissers zorgt voor veel steunbetuigingen. Volgens waarnemend burgemeester Ineke Bakker van Urk is de impact op het dorp groot. Daarnaast zijn verschillende evenementen die vandaag en dit weekend zouden plaatsvinden, afgelast.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel