Uitslag Flevopitch: onderzoek naar gang van zaken Lelystad Airport

FLEVOLAND • Za 30 november 2019 | 11:01 • Zaterdag 30 november 2019 | 11:01

Jullie én wij zijn er uit... Het platform voor onderzoeksjournalistiek Follow the Money en Omroep Flevoland gaan zich de komende periode diepgaand bezighouden met onderzoek naar Lelystad Airport.

Het is het resultaat van de Flevopitch, waarin we jullie vroegen welk onderwerp nader onder het vergrootglas gelegd moest worden. Dat bleef niet zonder resultaat. We ontvingen 36 onderzoeksideeën. Tegelijkertijd kon op die onderwerpen gestemd worden, tot afgelopen vrijdag middernacht.

Besluitvorming
Na twee ronden, die in totaal twee weken duurden, kreeg de pitch van Leon Adegeest en Ruud Holswilder een ruime meerderheid van de stemmen. Zij willen weten hoe het zit met de gang van zaken rond de besluitvorming van Lelystad Airport: ‘Vanaf het begin (2008) is er gesjoemeld, werden onderzoeksresultaten achtergehouden en werden een onjuiste mer en MKBA gepubliceerd. Stel de sjoemelpraktijken van de overheid aan de orde en krijg een duidelijk beeld van de geldstromen van dit project.’

"Goed uitgewerkt voorstel over een belangrijk en beladen onderwerp"

— jury oordeel

De tegenstanders van de luchthaven kregen extra motivatie om de pitch in te dienen, toen zij een artikel uit 2014 lazen. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers stelt daarin dat Lelystad Airport na opening 19 jaar verliesgevend is. 'De kosten worden verhaald door het verhogen van de tarieven voor luchtvaartmaatschappijen. Een prima onderwerp voor Follow the Money.'

Jury oordeel
Degelijk, goed uitgewerkt voorstel over een belangrijk en beladen onderwerp. Ruud en zijn team zijn uitstekend ingevoerd. Het is wel een complex en mogelijk wat institutioneel onderwerp. Er is veel documentatie beschikbaar in de vorm van WOBs, beleidstukken enz. Het leeft ook buiten Flevoland, waar de overlast mogelijk groter is dan in de provincie zelf en er minder voordelen tegenover staan. Hoe dan ook zitten er vele, interessante kanten aan dit onderwerp.

Windmolens geduchte concurrent
De pitch Lelystad Airport had de hele stemperiode geduchte concurrentie van de onderzoeksvraag van Paul Kemps en Hans van Veen. Zij wilden weten of de overheid nog wel de belangen van de burger vertegenwoordigt bij het tot stand komen van windmolenparken in Flevoland. Met 510 tegen 377 moest de windturbinepitch het afleggen tegen die van de luchthaven. Het verschil werd pas gemaakt in de laatste 12 uur van de Flevopitch. Daarvoor waren de twee onderzoeksideeën qua stemmen redelijk gelijkwaardig. Een overzicht van alle pitches vind je hier.

Onderzoek transparant
Follow the Money en Omroep Flevoland buigen zich vanaf maandag over de manier waarop er invulling gegeven wordt aan de Flevopitch over Lelystad Airport. Het onderzoek wordt in ieder geval transparant. De redacties publiceren daarbij regelmatig over de voortgang van het onderzoek. Je kunt het onderzoeksproces volgen op omroepflevoland.nl/flevopitch en de website van Follow the Money.

Overgebleven pitches
De overgebleven pitches gaan zeker niet de prullenbak in. Er waren meer onderwerpen zeer de moeite waard om nader te onderzoeken en daarom krijgen deze op een later tijdstip de aandacht die ze verdienen.

Follow the Money en Omroep Flevoland bedanken iedereen die zich heeft ingezet voor de Flevopitch.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel