Onderzoek naar kosten Lelystad Airport genomineerd voor NL Award

LELYSTAD • Ma 12 april 2021 | 20:03 • Maandag 12 april 2021 | 20:03

Een onderzoek van Omroep Flevoland en onderzoeksplatform Follow The Money naar de totale kosten van de uitbreiding van Lelystad Airport is genomineerd voor een NL Award. Het onderzoek is genomineerd in de categorie 'Eigen nieuws'. De NL Awards zijn de jaarlijkse onderscheidingen voor de beste producties van de regionale publieke omroepen.

Het onderzoek werd gedaan in het kader van de Flevopitch. Hiervoor werden verschillende onderzoeksideeën aangedragen, waar het publiek op kon stemmen. Omroep Flevoland is trots op de nominatie en blij dat de kwaliteit van het onderzoek beloond is met een nominatie.

Ruim 214 miljoen
Journalisten van de omroep zochten vorig jaar samen met collega's van Follow The Money uit dat de uitbreiding van het Lelystadse vliegveld tot dan toe ruim 214 miljoen euro had gekost. Een groot deel van dat bedrag is gebruikt voor het aanpassen van de luchthaven zelf en de infrastructuur er omheen. Er bleek echter ook een kleine 20 miljoen te zijn opgegaan aan onderzoeken, de uren die ambtenaren hiermee druk zijn geweest en de kosten voor lobby en communicatie. Verder kocht Schiphol Real Estate een stuk grond tegenover de nieuwe terminal en ging er een miljoen naar het Luchthavenfonds.

Wie betaalt?
Lelystad Airport heeft van de totale kosten het grootste deel voor zijn rekening genomen: 123,6 miljoen euro. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft 32,9 miljoen aan kosten gemaakt, Luchtverkeersleiding Nederland 31,5 miljoen. Van de Flevolandse overheden werd 18,6 miljoen euro door de provincie, 7,2 miljoen door de gemeente Lelystad en ongeveer vier ton door de gemeente Almere betaald.

'Goede research, echt handwerk'
De jury van de NL Awards, onder leiding van Dionne Stax, noemt het een goed initiatief om publiek op te roepen welke vraag beantwoord zou moeten worden. Volgens de jury was er sprake van 'goede research, echt handwerk'. Volgens de jury waren de inzendingen dit jaar van hoog niveau en waren er vanzelfsprekend veel inzendingen met een link naar het coronavirus. Toch hebben de omroepen vorig jaar ook nog de ruimte gevonden om andere producties te maken die relevant zijn voor het regionale publiek. Dat is terug te zien in de nominaties.

Uit alle inzendingen heeft de jury per categorie drie producties genomineerd. Op 27 mei worden de NL Awards 2020 digitaal uitgereikt. Dan wordt bekendgemaakt welke inzending de Gouden NL Award wint, de jaarlijkse prijs voor de beste journalistieke productie van alle regionale omroepen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel