OM eist drie jaar cel voor hackend kandidaat-raadslid

ALMERE • Di 3 december 2019 | 6:49 • Dinsdag 3 december 2019 | 6:49

Het Openbaar Ministerie heeft drie jaar cel geëist tegen de Almeerse hacker Mitchell van der K. Hij staat dinsdag en woensdag voor de rechtbank in Haarlem vanwege de diefstal van foto's en video's van tientallen vrouwen. Van der K. was in 2018 kandidaat-raadslid voor de VVD in Almere.

Van der K. heeft eerder aan misdaadverslaggever John van den Heuvel bekend dat hij naaktbeelden van de slachtoffers had gestolen door wachtwoorden te kraken van onder meer iCloud en Google-accounts. Zo kwam hij bij hun persoonlijke gegevens en stal hij (naakt)foto's en (seks)video's. K. ontkent ze zelf te hebben gepubliceerd. Hij zegt dat hij de beelden alleen gestuurd heeft aan de persoon die hem chanteerde.

Chantage
De 35-jarige verdachte vertelde de rechtbank in Haarlem dinsdagochtend dat hij toegang kreeg tot een afgesloten internetforum waar naaktbeelden werden gedeeld. Om de toegang daartoe te behouden, werd verwacht dat hij zelf ook materiaal zou aandragen. Op het forum circuleerden lijsten met mailadressen en andere gegevens waarmee hackpogingen gedaan konden worden. Van der K. zegt dat hij zelf nauwelijks beelden uploadde, totdat hij gechanteerd werd.

Hij merkte op een gegeven moment dat zijn eigen Dropbox-account plotseling leeg was. Een paar dagen daarna kreeg hij naar eigen zeggen een e-mail van iemand die aangaf al zijn bestanden te bezitten. Daarbij zouden ook privégegevens zitten die compromitterend voor Van der K. waren. Degene die toegang had tot zijn Dropbox-gegevens dreigde die naar familie en vrienden te sturen.

Geen bewijs voor afpersing
Van der K. gaf - soms snikkend - toe dat hij inderdaad accounts heeft gehackt. Hij zegt spijt te hebben van zijn handelen en dat hij het voor een groot deel deed omdat hij zich afgeperst voelde. De rechters gaven aan dat feitelijk bewijs voor die theorie echter ontbreekt. Het e-mailadres dat Van der K. gebruikte om te communiceren met zijn afperser, is er volgens hem niet meer.

Slachtoffers aan het woord
De Almeerder had het vooral voorzien op bekende vrouwen, zoals vlogger Laura Ponticorvo en oud-hockeyster Fatima Moreira de Melo. Maar ook zijn toen nog minderjarige nichtje zou door hem zijn gehackt. De politie heeft op de computers, telefoons en op gegevensdragers van Van der K. 30.000 privébeelden van anderen gevonden. Zeker dertig daarvan deden aangifte. De politie kon niet alle slachtoffers identificeren.

De zaak tegen van der K. gaat vanmiddag en morgen verder. Dan komen mogelijk ook enkele vrouwen aan het woord waarvan Van der K. beelden heeft gepubliceerd. Om hun privacy te waarborgen worden hun namen niet genoemd tijdens de rechtszaak, maar worden ze aangeduid met een nummer.

Uit de partij gezet
De VVD zette de man in 2018 meteen uit de partij. Hij had op basis van de verkiezingsuitslag wel recht op een zetel in de gemeenteraad, maar zag daar van af.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel