OM eist weer 4,5 jaar cel voor explosie bij cokeproductie

ZEEWOLDE • Vr 6 december 2019 | 15:13 • Vrijdag 6 december 2019 | 15:13

Ook in hoger beroep is 4,5 jaar cel geëist tegen een man die een explosie zou hebben veroorzaakt in een villa aan de Pluvierenweg in Zeewolde. In mei werd hij door de rechtbank veroordeeld tot 4,5 jaar cel, maar de man ging in hoger beroep.

De uit Colombia afkomstige verdachte raakte zelf zwaargewond bij de explosie en de daaropvolgende brand in november 2018. In de woning trof de politie 33 kilo coke aan. De verdachte ontkent dat hij die heeft geproduceerd. Andere personen in de woning hebben dit volgens hem gedaan. "Ik heb alleen maar spullen gebracht: magnetrons, dozen, vaten en plastic containers."

DNA-bewijs
De politie vond in de woning een masker met DNA van de man. De verdachte liep flinke brandwonden op, maar bij zijn mond niets. Hij verklaarde eerder in de rechtbank dat hij het masker een keer uit nieuwsgierigheid heeft opgezet en dat hij bij de brand zijn hand voor zijn mond hield.

Tijdens het hoger beroep kwam hij met een ander verhaal. Hij zegt dat hij zich door hypnosetherapie in de gevangenis nieuwe details is gaan herinneren. "Ik rook die nacht een onverdraaglijke geur van aceton en had daarom het masker opgezet", zo begon hij in het hof. Daarna was er volgens hem een explosie in een naastgelegen slaapkamer, waar iemand anders bezig was met de coke. Toen hij de deur van die kamer opende sloegen de vlammen naar buiten. De man kwam in brand te staan, vluchtte de woning uit en dook een nabijgelegen sloot in.

Nadat hij tien minuten in het water had gelegen, pikte 'de kale' hem op met een auto, vertelde hij. Die bracht hem naar het Flevoziekenhuis in Almere. Van 'de kale' is echter geen spoor aangetroffen. Ook de andere personen die door verdachte worden genoemd, lijken volgens het Openbaar Ministerie in rook te zijn opgegaan.

'Ik ben er ingeluisd'
De Colombiaan zegt dat hij er door anderen is ingeluisd. Hij zou in Spanje zijn gevraagd om zich voor te doen als drugschemicus in Nederland. Hij moest die rol spelen tijdens een afspraak met de leider van een drugsbende. "Ik kreeg hiervoor 10.000 euro." De echte chemicus was volgens hem een Albanees. Het Openbaar Ministerie gelooft dit verhaal niet.

De advocaat van de verdachte hoopt op een lagere straf, vanwege het zware letsel en zodat de man terug kan naar zijn gezin in Colombia, met vier kinderen en een kleinkind. "Eerlijk gezegd heb ik zin om te sterven", zei de verdachte tijdens het laatste woord.

Het hof doet op 20 december uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel