Inwoners zien eindelijk ontwerp multifunctioneel centrum

SWIFTERBANT • Ma 9 december 2019 | 22:05 • Maandag 9 december 2019 | 22:05

Na zeven jaar praten en plannen maken is het dan zover. Tijdens een inloopmiddag in dorpshuis De Steiger konden inwoners van Swifterbant eindelijk het definitieve ontwerp bekijken van het nieuwe multifunctionele centrum.

Op de plek waar vroeger café-restaurant De Kombuis zat, komen straks 30 sociale huurwoningen en een multifunctioneel centrum van 1000 vierkante meter. Dat betekent dat na jaren van gesteggel de bouw eindelijk gaat beginnen.

De gemeenteraad van Dronten praat al sinds 2012 over een multifunctioneel centrum in Swifterbant. In april 2017 leek het er nog op dat het MFC er niet zou komen. De plannen pakten toen 700.000 euro duurder uit dan gepland. De gemeenteraad droeg wethouder Peter van Bergen op om voor 1 oktober van dat jaar met een oplossing komen en dat is gelukt. Woningcorporatie Oost Flevoland Woondiensten gaat de woningen bouwen en verhuren. De Meerpaal gaat het multifunctioneel centrum beheren en exploiteren. Veel gebruikers van het dorpshuis De Steiger en kerkcentrum De Hoeksteen verhuizen naar het MFC. Ook de bibliotheek wordt er ondergebracht.

'Haalbaar plan maken duurde lang'
"Ik ben ontzettend blij", legt wethouder Peter van Bergen uit. "Het duurde zo lang omdat het lastig was om een haalbaar plan te bedenken. Ik realiseer me dat de Swifterbanters er veel te lang op hebben moeten wachten. Daarom is het fijn dat het nu gaat gebeuren."

Ook zorgorganisatie Coloriet krijgt een plek in het nieuwe multifunctionele centrum. Zo verhuist de dagbesteding voor mensen met geheugenproblematiek straks van De Steiger naar het MFC. Ook komen er naast appartementen een aantal zorgwoningen in het pand.

"Het ziet er veelbelovend uit. Een hele aanwinst voor Swifterbant", vertelt één van de vele bezoekers van de informatie-middag. Een ander is ook blij met het MFC, maar vindt dat het wel hoog tijd werd. "Er zijn al mensen naar Dronten vertrokken in de afgelopen jaren vanwege een tekort aan sociale huurwoningen. Die hadden liever hier gezeten. De gemeente is er laks mee geweest." Nu is duidelijk geworden dat het MFC eind 2021 klaar moet zijn.

Kerken weer in beeld
Aanvankelijk zouden ook de kerken in Swifterbant meedoen in het multifunctioneel centrum. Kerkcentrum De Hoeksteen gold lange tijd als een potentiële locatie voor het MFC. Toen duidelijk werd dat een renovatie van De Hoeksteen te duur zou worden, stapten de kerken uit het overleg met de gemeente. Omdat het MFC uiteindelijk op een andere plaats wordt gebouwd is de gemeente opnieuw met de kerken in gesprek over de toekomst van het verouderde kerkcentrum De Hoeksteen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel