Unanieme steun Kamer voor versterking zorg

FLEVOLAND • Di 10 december 2019 | 16:14 • Dinsdag 10 december 2019 | 16:14

De Tweede Kamer heeft dinsdagmiddag bijna alle moties unaniem aangenomen, die het kabinet oproepen om te zorgen dat de gezondheidszorg in Flevoland de komende jaren wordt versterkt.

Zo stemde de Kamer voor de motie van CDA en PvdA om in Lelystad een gespecialiseerd geboortecentrum op te richten, zo nodig met spoedeisende hulp. In deze aangepaste motie vragen beide partijen ook om de tijdelijke extra bijdrage aan verloskundigen permanent te maken. Dat moet het voor verloskundigen aantrekkelijker maken om in Flevoland aan het werk te gaan.

De Kamer sprak zich ook met algemene stem uit voor een CDA-motie dat er nog dit jaar een tijdsplanning komt over hoe de uitbreiding van de zorg moet worden geregeld. Daar hoort ook voldoende geld bij. Ook soortgelijke moties van de ChristenUnie en SGP kregen unanieme steun.
De moties zijn vooral bedoeld om de nieuwe Zorgtafel Flevoland daadwerkelijk van de grond te krijgen. Aan deze tafel overleggen de Flevolandse overheden met de verzekeraars, zorgaanbieders en patiëntenfederatie over de uitwerking van voorstellen, die eerder dit jaar door zorgverkenner Bas Leerink zijn gedaan. De Zorgtafel is op dit moment bezig met het uitwerken van de eerste plannen.

Steun voor ambulance Urk
Ook de motie van ChristenUnie/SGP voor de ambulance op Urk kreeg unanieme steun. De partijen willen dat bij de evaluatie van de extra ambulance bij Urk niet alleen wordt gekeken naar het aantal ritten dat deze ambulance maakt, maar ook naar de specifieke situatie van het vissersdorp. De ligging van Urk zorgt ervoor dat ambulances minimaal drie kwartier naar het dichtstbijzijnde ziekenhuis onderweg zijn.

Algehele steun was er ook voor een PVV-motie om op korte termijn met een oplossing te komen voor regio's, waarin ambulances niet binnen een kwartier ter plekke kunnen zijn. Tegelijk wilde de Kamer geen motie steunen om voor de ambulancezorg in Flevoland structureel voldoende geld beschikbaar te stellen. Een motie van van de PvdA werd alleen door de linkse partijen gesteund.

De Kamer wil wel dat minister Bruno Bruins zijn best doet om de bestaande spoedpoli bij de ziekenhuizen in Lelystad en Emmeloord uit te breiden tot spoedpoli's die 24 uur open zijn. Deze motie van PvdA en VVD werd unaniem aangenomen.

Onvoldoende steun was er voor het SP-voorstel om van het ziekenhuis in Lelystad een volwaardig ziekenhuis te maken met spoedeisende hulp, acute verloskunde en kindergeneeskunde.

De moties zijn een signaal aan minister Bruins om zich in te zetten voor de zorg in Flevoland. Tijdens het Kamerdebat verwees hij vorige week steeds naar de Zorgtafel. Daar moet worden bepaald welke zorg er nodig is. Wel blijft Bruins nauw betrokken bij overleg over de voortgang van de Zorgtafel.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel