Jaar cel geëist tegen oud-voorzitter ondernemingsraad politie

FLEVOLAND • Ma 16 december 2019 | 13:38 • Maandag 16 december 2019 | 13:38

De voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de nationale politie Almeerder Frank Giltay, moet als het aan het Openbaar Ministerie ligt een jaar de cel in. Hij staat voor de rechtbank in Zwolle terecht voor fraude en bedrog.

Giltay gaf meer dan drie ton uit in horecagelegenheden op rekening van de politie. "Het feit dat hij met de creditcard van de politie betaalde, was voor hem voldoende om de uitgave als zakelijk te zien", aldus de officier van justitie.

Met valse facturen werden kosten verantwoord in de boekhouding. Volgens het OM heeft Giltay het publieke vertrouwen in de politie schade toegebracht.

Krab aan de Haven
Een van de feiten die het OM er uitlichtte draait om een bestelling ter grootte van 2.500 euro bij de Almeerse woonwinkel Casa Cosi. Het ging om windlichten die het bedrijf uiteindelijk slechts deels kon leveren. Een bedrag ter grootte van 1.100 euro moest terug naar de politie. De COR-voorzitter gaf de bankrekening op van Almere Bruist, het bedrijf van zijn vrouw. Volgens hem heeft zijn vrouw hetzelfde bedrag in contanten weer aan hem betaald zodat dit in de kas van de Centrale Ondernemingsraad kwam. Een bewijs hiervan kon de verdachte niet leveren.

Ook at hij veel bij Krab aan de Haven in Almere. Rekeningen die hij met de creditcard van de politie betaalde, betroffen volgens de verdachte zakelijke etentjes. Maar met wie hij er dan dineerde, kon hij niet aangeven.

Zonnekoning
De COR-voorzitter werd in december 2017 ontslagen. De bestuursrechter oordeelde in november al dat het strafontslag terecht was omdat Giltay zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim.

Zijn advocaat zegt dat Giltay al publiekelijk is geslachtofferd en als een zonnekoning is weggezet door de media. Bovendien kreeg hij strafontslag. "Cliënt is dus al bestraft", aldus de advocaat die zegt dat strafvervolging hier niet op zijn plaats is.

De rechtbank doet begin volgend jaar uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel