Oud-voorzitter ondernemingsraad politie veroordeeld tot half jaar cel

ALMERE • Do 30 januari 2020 | 13:38 • Donderdag 30 januari 2020 | 13:38

De voormalig voorzitter van de Centrale Ondernemingsraad van de nationale politie Almeerder Frank Giltay, is veroordeeld tot een half jaar gevangenisstraf. Hij stond terecht voor fraude en bedrog. Volgens de rechtbank in Zwolle is de verdachte op ernstige en strafbare wijze tekortgeschoten. Het Openbaar Ministerie had een jaar celstraf geëist.

Giltay gaf meer dan drie ton uit in horecagelegenheden op rekening van de politie. Bij restaurant Boathouse en bij Krab aan de Haven in Almere werd veelvuldig gedineerd waarbij met de creditcard van de politie werd afgerekend. Met valse facturen werden kosten verantwoord in de boekhouding. Volgens het OM heeft Giltay het publieke vertrouwen in de politie schade toegebracht.

De COR-voorzitter werd in december 2017 ontslagen. De bestuursrechter oordeelde in november al dat het strafontslag terecht was omdat Giltay zich schuldig had gemaakt aan plichtsverzuim.

Taakstraffen
Twee medeverdachten krijgen taakstraffen. De vrouw van Giltay krijgt een taakstraf van 40 uur voor het medeplegen van verduistering. Een andere Almeerse krijgt 80 uur werkstraf. Zij werkte mee in een 'facturencarrousel' met als doel de politie op te lichten, meent het OM. Veel van die facturen verliepen via haar Almeerse boekingskantoor.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel