OM wil taakstraffen voor verdachten fraude bij Nationale Politie

ALMERE • Do 16 januari 2020 | 16:12 • Donderdag 16 januari 2020 | 16:12

Tegen twee verdachten uit Almere zijn donderdag taakstraffen geëist in het onderzoek naar fraude bij de Nationale Politie. Een van de twee verdachten is de vrouw van Frank Giltay, de oud-voorzitter van de centrale ondernemingsraad van de politie.

In de tijd dat hij voorzitter was, spendeerde hij met zijn creditcard in 2,5 jaar tijd voor ruim 3 ton aan etentjes. Tegen hem is in december al een jaar celstraf geëist. Zijn vrouw profiteerde volop mee, zegt het Openbaar Ministerie. Ze hadden soms in een week tijd twee etentjes terwijl ze samen onvoldoende inkomsten hadden om rond te komen.

Veelvuldig dineren in Almere
Bij restaurant Boathouse en bij Krab aan de Haven in Almere werd veelvuldig gedineerd waarbij met de creditcard van de politie werd afgerekend. Dat gebeurde ook op Eerste Kerstdag 2015. Dat etentje staat zowel in de administratie van Almere Bruist – het magazine van de vrouw – en is door haar man bij de politie gedeclareerd. Op vragen hierover wilde ze geen antwoord geven. Niet alleen dineerde ze op kosten van de politie, ook kwam ruim 1.100 euro politiegeld op haar rekening terecht. Daarmee kon ze de drukkosten van haar blad Almere Bruist voldoen, stelt het OM.

Tegen de vrouw is een taakstraf van 40 uur gevraagd voor het medeplegen van verduistering. Tegen een medeverdachte, ook uit Almere, is een taakstraf van 120 uur geëist. Zij werkte mee in een 'facturencarrousel' met als doel de politie op te lichten, meent het OM. Veel van die facturen verliepen via haar Almeerse boekingskantoor. Zij organiseerde het benefietgala Muziekids in Almere. Op dat gala spendeerde de cor-voorzitter in aanwezigheid van burgemeester Jorritsma en zanger Ali B duizenden euro's aan onder meer een golfclinic en kaartjes voor een voorstelling van Tineke Schouten. Toen de nationale politie de factuur hiervan weigerde te betalen, paste de vrouw de factuur aan door te vermelden dat het om 'vergaderarrangementen' ging. Die factuur werd vervolgens wel betaald.

Verdachten zeggen onschuldig te zijn
Beide verdachten ontkenden de beschuldigingen. Volgens de vrouw van de hoofdverdachte rekende ze eigen etentjes altijd zelf af. De storting van 1.100 euro was bedoeld zodat haar man contanten uit de kas van haar bedrijf kon gebruiken om declaraties van cor-leden te voldoen.

Het vonnis is op 30 januari.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel