OM mag DNA-profiel van Frank Giltay vaststellen en verwerken

ALMERE • Di 7 september 2021 | 23:50 • Dinsdag 7 september 2021 | 23:50

Het Openbaar Ministerie mag het DNA-profiel van de voormalige voorzitter van de ondernemingsraad van de Nationale Politie, Frank Giltay uit Almere, vaststellen en verwerken. Dat heeft de Bijzondere Raadkamer van de rechtbank in Zwolle bepaald. Giltay had bezwaar aangetekend tegen het opslaan van zijn DNA, maar de rechtbank verklaarde dit ongegrond.

Giltay werd in januari vorig jaar veroordeeld tot een half jaar cel wegens valsheid in geschrifte en verduistering. Volgens de rechter had hij ernstig misbruik gemaakt van zijn positie en van gelden van de Nationale Politie.

Op grond van de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden moeten mensen 'die veroordeeld zijn voor een misdrijf waarvoor voorlopige hechtenis is toegestaan' verplicht DNA-materiaal afstaan. Met dit celmateriaal wordt een DNA-profiel van de veroordeelde opgesteld en opgeslagen in een databank. Volgens de overheid maakt dat het makkelijker om veelplegers/recidivisten op te sporen en te veroordelen. De verhoogde pakkans zou er ook toe leiden dat veelplegers minder recidiveren.

Vanwege de coronabeperkingen kwam de oproep om DNA af te staan pas later. Op 27 mei dit jaar is er op het politiebureau alsnog celmateriaal van hem afgenomen. Bezwaar maken tegen zo'n afname is niet mogelijk, bezwaar maken tegen de verwerking van het celmateriaal wel.

In zijn bezwaar beriep Giltay zich op uitzonderingsgevallen die de Wet DNA-onderzoek bij veroordeelden noemt: Soms heeft DNA-afname geen zin, omdat het celmateriaal niet aan de opsporing zal bijdragen wanneer de veroordeelde opnieuw in de fout gaat. Ook kunnen een veroordeelde en zijn advocaat aannemelijk proberen te maken dat het ging om een bijzonder en eenmalig incident en dat de kans op herhaling daarom heel klein is. De Bijzondere Raadkamer van de rechtbank in Zwolle was daar niet voldoende overtuigd van en wees het bezwaar daarom af.

In een eerdere versie van dit bericht stond dat Frank Giltay zijn celstraf al had uitgezeten. Omroep Flevoland schreef dit op basis van informatie van het Landelijk Parket, maar dit blijkt achteraf onjuist te zijn geweest. In september 2023 heeft het Openbaar Ministerie aan Omroep Flevoland bevestigd dat er in de fraudezaak hoger beroep is ingesteld. Frank Giltay mag dit beroep in vrijheid afwachten. Het is nog niet bekend wanneer het Gerechtshof het beroep gaat behandelen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel