Minder vrijwillige vuurwerkvrije zones dan vorig jaar

ALMERE • Do 26 december 2019 | 12:42 • Donderdag 26 december 2019 | 12:42

Almere telt tijdens jaarwisseling vier vrijwillige vuurwerkvrije zones. Dat zijn er drie minder dan vorig jaar. In deze zones mag tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur geen vuurwerk afgestoken worden. Dat hebben omwonenden met elkaar afgesproken.

In de zones wordt niet gehandhaafd door de gemeente of politie. Het is de bedoeling dat bewoners elkaar aan de gemaakte afspraken houden, de politie bellen heeft dus geen zin.

Waar het vorig jaar grotendeels om straten in woonwijken ging, gaat het dit jaar om drie scholen en een manege. In de omgeving van basisschool Het Avontuur (Stripheldenbuurt), basisschool Polygoon (Filmwijk) en basisschool Het Spectrum (Regenboogbuurt) mag geen vuurwerk afgestoken worden. Ook in de buurt van manege Almeersch Hippisch Centrum aan de Trekweg in Buiten geldt een afsteekverbod.

De initiatiefnemers van de vrijwillige vuurwerkvrije zones maken met posters en borden duidelijk dat vuurwerk in de buurt niet getolereerd wordt. Vorig jaar waren de vrijwillige vuurwerkvrije zones geen succes. Borden werden vernield en in andere straten hielden mensen zich niet aan de afspraken. Dit jaar wilde de gemeente de vrijwillige vuurwerkvrije zones verbeteren. Eén van de maatregelen was de zones meer bekendheid geven.

Verplichte vuurwerkvrije zones
Naast vier vrijwillige vuurwerkvrije zones, zijn er in Almere ook drie verplichte vuurwerkvrije zones. Die zijn bij het Dierenasiel Almere, de gebieden naast de Lepelaarplassen, rondom Pampushout en het Vaartsluisbos. Handhavers van Stadstoezicht handhaven in deze gebieden door er doorheen te rijden. Een boete voor het afsteken van vuurwerk in een vuurwerkvrije zone is 100 euro. Als het om illegaal vuurwerk gaat kan dit oplopen tot 400 euro.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel