Levensverhaal: 'Ik hou gewoon van mensen'

ALMERE • Vr 27 december 2019 | 7:21 • Vrijdag 27 december 2019 | 7:21

In de serie levensverhalen maken we kennis met Joke Huisman uit Almere. Ze is begin zeventig en was aanvankelijk getrouwd met een man. Op haar 26ste hoort ze voor het eerst het woord ‘lesbisch’ en begint ze te begrijpen waarom het niet helemaal klopt in haar huwelijk. Ze stapt uit het huwelijk en komt in een sportzaak haar grote liefde tegen. Samen gaan ze verder als lesbisch stel.

Na het overlijden van haar grote liefde krijgt Huisman een nieuwe relatie, maar zo'n vijf jaar geleden is dat stukgelopen. Ze komt in Almere wonen waar ze als alleenstaande lesbische vrouw tegen de vooroordelen aanloopt die in haar leeftijdscategorie voorkomen.

Dat is één van de redenen waarom Huisman met een vrijwilliger van Humanitas een levensboek schrijft, om aandacht te vragen voor deze groep. Ook is ze op andere manieren actief. Zo is de Almeerse ook een ‘levend boek’. Op speciale dagen kan ze in de bibliotheek worden geleend en vertelt ze in een gesprek met de ‘lener’ over haar leven.

Een zoon van een scharensliep, een bierbrouwer, een lesbische gescheiden vrouw of iemand die op de vlucht moest voor de nazi's. Mensen met allemaal een heel verschillend leven achter zich. Toch hebben ze één ding gemeen – ze schrijven allemaal hun levensverhaal, geholpen door een vrijwilliger van Humanitas. Deze hele week besteden we aandacht aan deze verhalen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel