Chez-eigenaar Mulders: "Stoppen is ook ondernemen"

MARKNESSE • Zo 5 januari 2020 | 14:39 • Zondag 5 januari 2020 | 14:39

"Het is jammer," zegt eigenaar Louw Mulders over het sluiten van discotheek Chez Marknesse. Na ruim veertig jaar komt er een einde aan de uitgaansgelegenheid. "Ik vind het eigenlijk het ergste voor de jeugd. De honderden bezoekers die we hadden moeten straks naar een schuur of iets anders verzinnen," aldus Mulders.

Wat halverwege de jaren zeventig begon als een kleine kroeg met een slijterij, groeide geleidelijk uit tot een discotheek die bezoekers uit de verre omtrek trok. Na een verhuizing in 2008 ging het de eerste jaren heel goed met Chez, daarna liepen de bezoekersaantallen terug. Een landelijke trend, weet Mulders. "Toen we verhuisden, waren er zo'n vijfhonderd discotheken. Nu zijn er nog vijftig over."

De opmars van festivals is volgens Mulders een belangrijke oorzaak. "Festivals kosten een paar honderd euro per weekend. Dan gaan jongeren het weekend daarna niet naar een discotheek, maar eerder naar een keet." De laatste jaren liepen de bezoekersaantallen van Chez Marknesse steeds verder terug. Alleen de maandelijkse 'EU-party's' met hoofdzakelijk Oost-Europese dj's bleven populair, vooral bij arbeidsmigranten.

Wat er met het pand gaat gebeuren, is nog onduidelijk. Mulders is in gesprek met een geïnteresseerde partij, maar wie dat is en wat de plannen zijn, wil hij nog niet bekendmaken. 29 februari en 7 maart zijn de laatste weekenden dat de discotheek geopend is.

Chez Marknesse dankt haar naam aan voormalig eigenaar André de Lange, die Chez André in 1975 begon. Na zijn dood nam Louw Mulders de uitgaansgelegenheid in het centrum van Marknesse over. In 1999 werd besloten de discotheek te verplaatsen. Vanwege procedurele fouten bij de gemeente vond de daadwerkelijke verhuizing pas in 2008 plaats. Daarna werd de naam veranderd in Chez Marknesse.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel