Almeerder verdacht van moord op advocaat Derk Wiersum

ALMERE • Ma 6 januari 2020 | 14:28 • Maandag 6 januari 2020 | 14:28

Een 36-jarige Almeerder die volgende week voor de rechter moet verschijnen in de zaak Derk Wiersum, wordt verdacht van het medeplegen van de moord op de advocaat. Formeel wordt hij verdacht van 'moord in vereniging'. Dit wil zeggen dat hij en meer mensen van deze moord worden verdacht.

Het ANP meldde eerder maandag dat de Almeerder de vermoedelijke schutter was. Dit is later teruggedraaid wegens 'onjuist aan het ANP verstrekte informatie'.

De Almeerse verdachte werd 1 oktober opgepakt. Rond die tijd werd in de Kamgrasstraat in Almere ook een Opel Combo in beslag genomen die na de moord als vluchtauto was gebruikt. De politie wilde destijds niet vertellen of de verdachte ook in Almere was opgepakt. Dit is nog steeds onduidelijk. De Almeerder wordt ook verdacht van heling van bestelauto's, mogelijk is een daarvan als vluchtauto gebruikt.

In de zaak Wiersum zit ook een neef van de vorige maand in Dubai gearresteerde Ridouan T. vast voor de moord. Volgens het ANP kan ook deze verdachte mogelijk de schutter zijn geweest. T. wordt aangewezen als opdrachtgever voor de moord.

De zitting woensdag 15 januari is in de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam. Het gaat om een voorbereidende zitting. Het is nog niet bekend wanneer de zaak inhoudelijk behandeld wordt.

De advocaat van de Almeerder laat weten dat zijn cliënt waarschijnlijk bij de zitting aanwezig zal zijn. Of hij de feiten waarvan hij wordt verdacht bekent of ontkent, kan advocaat Tjalling van der Goot niet zeggen.

De zaak Wiersum
Wiersum werd op 18 september op straat doodgeschoten. Hij stond kroongetuige Nabil B. bij in het grote liquidatieproces Marengo, waarin T. hoofdverdachte is.

T. wist lang uit handen van politie en justitie te blijven, maar werd in december toch opgepakt in Dubai. Dat land stuurde hem binnen enkele dagen als ongewenst vreemdeling naar Nederland. De volgende inleidende zitting van Marengo staat eind februari op de agenda.

De moord op Wiersum schokte de maatschappij. Mede hierdoor is het Marengo-proces met nog meer veiligheidsmaatregelen omgeven. De nieuwe advocaten van kroongetuige B. zijn tot nu toe anoniem gebleven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel