Peter R. de Vries-verdachte vrijgesproken in zaak Zeewolde, twee anderen krijgen 15 jaar cel

ZEEWOLDE • Ma 29 januari 2024 | 11:39 • Maandag 29 januari 2024 | 11:39

De rechtbank heeft maandag de 28-jarige Krystian M. vrijgesproken van betrokkenheid bij een poging tot liquidatie op 5 oktober 2021 in Zeewolde. Volgens de rechtbank is er niet genoeg bewijs dat hij de organisator van de schietpartij zou zijn. Twee andere mannen hebben vijftien jaar gekregen. Zij hebben de liquidatiepoging uitgevoerd.

Krystian M. staat in een ander proces terecht voor het aansturen van de moord op Peter R. de Vries. Door de vrijspraak komt hij niet op vrije voeten, want in de zaak rond De Vries zit de man nog in voorarrest.

Hij wordt eveneens verdacht van betrokkenheid bij de moord op advocaat Derk Wiersum, in september 2019. In die zaak is inmiddels twaalf jaar cel tegen hem geëist. Later deze week zal M. de strafeis horen in de zaak-De Vries.

Onbewezen feiten
In de Zeewolde-zaak had het Openbaar Ministerie zestien jaar cel tegen M. geëist voor zijn vermeende rol als organisator. Het OM had hem ook aangeklaagd voor verboden wapenbezit en diefstal van een motorfiets. Ook die feiten acht de rechtbank niet bewezen.

M. zegt dat hij "erin geluisd is" door verklaringen van een anonieme getuige. Deze getuige, aangeduid met het nummer 5089, zou een vriend van M. zijn geweest. De rechtbank vindt 5089 geen betrouwbare getuige, onder meer omdat hij wisselend heeft verklaard.

Schoten tussen winkelend publiek
M. heeft alle betrokkenheid in de Zeewolde-zaak ontkend. Het slachtoffer werd op 5 oktober 2021 met een automatisch geweer beschoten en in een been, arm en bil geraakt.

Dat gebeurde op klaarlichte dag tussen het winkelend publiek op de Open Hof in Zeewolde. Het 35-jarige slachtoffer raakte zwaargewond. Een motief is niet duidelijk geworden. "Een afrekening in het criminele milieu", oordeelt de rechtbank.

Lees ook: Man (35) gewond bij schietpartij centrum Zeewolde

De 37-jarige schutter stapte na de beschieting achterop een motor. De 32-jarige bestuurder van die motor en de schutter sloegen daarmee op de vlucht. De vluchtmotor werd diezelfde dag gevonden in Lelystad. Later werden ook de motorhelm, deels verbrande kleding en het gebruikte automatische vuurwapen teruggevonden bij de vindplaats van de motor.

Tegen de drie mannen van Poolse afkomst was zestien jaar cel geëist. Ze stonden terecht in de extra beveiligde rechtbank op Schiphol.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel