Ook in hoger beroep 30 jaar cel voor moord op advocaat Wiersum

ALMERE • Do 23 februari 2023 | 15:01 • Donderdag 23 februari 2023 | 15:01

Almeerder Giërmo B. en zijn medeverdachte Moreno B. zijn donderdag door het gerechtshof in Amsterdam veroordeeld tot dertig jaar cel voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Het hof spreekt in het hoger beroep van een "volstrekt gewetenloze" moord.

Wiersum (44) was één van de advocaten van Nabil B., de kroongetuige in Marengo, het grootscheepse en al jaren lopende liquidatieproces rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De advocaat werd op 18 september 2019 doodgeschoten bij zijn huis in Amsterdam-Buitenveldert.

Het Openbaar Ministerie eiste eerder bij de rechtbank een levenslange gevangenisstraf, maar het tweetal werd tot dertig jaar cel veroordeeld. Het OM ging daarom in hoger beroep.

Voorverkenningen
Het tweetal bleef tijdens het hoger beroep ontkennen dat ze betrokken was bij de zaak. Aan het misdrijf gingen tal van voorverkenningen vooraf. Eerst door zogeheten spotters, die de gangen van het beoogde doelwit hebben geobserveerd. Vanaf eind augustus 2019 zouden Moreno B. en Giërmo B. het hebben overgenomen. Met gestolen auto's zouden zij meerdere keren door de woonbuurt van Wiersum zijn gereden, om uiteindelijk toe te slaan. De advocaat werd neergeschoten toen hij even na 07.30 uur in zijn auto was gestapt om naar zijn werk te gaan.

Geen bewijs voor link met Peter R. de Vries
Voor de moord op Wiersum werd in maart 2018 Nabil B.’s broer Reduan vermoord. In juli 2021 volgde Peter R. de Vries, vertrouwensman van de kroongetuige. Het verband tussen de moorden lijkt voor de hand te liggen, vindt justitie, maar het hof ziet daar geen bewijs voor. "Het staat niet vast dat zij wisten dat Wiersum een rol speelde in het Marengo-proces", aldus het hof. Wel wisten beide mannen dat Wiersum advocaat was. "Het moet voor hen duidelijk zijn geweest dat een moord op een advocaat een grote maatschappelijke schok teweeg zou brengen."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel