30 jaar cel voor Almeerder wegens moord op advocaat Derk Wiersum

ALMERE • Ma 11 oktober 2021 | 6:03 • Maandag 11 oktober 2021 | 6:03

Dertig jaar cel. Dat is de straf die de 37-jarige Almeerder Giërmo B. maandag heeft gekregen voor de moord op advocaat Derk Wiersum. Ook de 32-jarige Moreno B. uit Rotterdam moet dertig jaar de cel in. De rechtbank in Amsterdam acht beide mannen schuldig aan de moord.

Wie uiteindelijk geschoten heeft kan niet bewezen worden, maar dat maakt voor het oordeel van de rechtbank niet uit. Beiden zijn even verantwoordelijk, zo is het oordeel. "Dit was een huurmoord", zo vatte de rechtbank het samen.

Het OM had levenslang geëist. De rechtbank ziet hier vanaf omdat de mannen niet eerder zijn veroordeeld voor moord of doodslag.

Kroongetuige
De Amsterdamse advocaat werd in september 2019 's ochtends bij zijn huis in Buitenveldert doodgeschoten. Wiersum was een van de advocaten van kroongetuige Nabil B. in het geruchtmakende liquidatieproces Marengo rond hoofdverdachte Ridouan Taghi. De moord veroorzaakte een schokgolf. Naar tussenpersonen en mogelijke opdrachtgevers loopt nog volop onderzoek.

Derk Wiersum was op de bewuste ochtend rond 07.30 uur in zijn auto gestapt toen er een man met getrokken wapen op hem afkwam. Het wapen weigerde, waarop de advocaat uitstapte. Buiten de auto werd hij alsnog beschoten en minstens zes keer geraakt. Een schot in het hoofd was dodelijk.

Vluchtpoging naar Suriname
Almeerder Giërmo B. werd twee weken later opgepakt toen hij op het punt stond naar Suriname te vertrekken. Rotterdammer B. werd in januari vorig jaar aangehouden. Het tweetal heeft ontkend. Het door het OM opgevoerde bewijs bestaat uit onder meer DNA-sporen en nauwkeurig in kaart gebrachte telefoonbewegingen. De advocaten van de twee verdachten hebben betoogd dat dit te mager is. Zij hadden vrijspraak gevraagd.

Een rechtbanktekening van Giërmo B. uit Almere

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel