Omdenken levert superzuinige kotter op

URK • Ma 13 januari 2020 | 6:00 • Maandag 13 januari 2020 | 6:00

Urker Hendrik Kramer heeft één van de meest moderne viskotters ter wereld. Het schip heet 'Metanoia' en dat betekent 'verandering van denken'. Het schip wordt elektrisch aangedreven. Deze week volgen we de bouw van de Metanoia, de MDV2.

"De verandering van denken was echt nodig in de visserij. Allereerst omdat de brandstofprijzen omhoog gaan en het steeds minder rendabel wordt om te vissen. Een kotter gebruikt tienduizenden liters brandstof per week. Daarnaast is dat ook nog eens slecht voor het milieu", vertelt Kramer.

"We besparen 80 procent brandstof in vergelijking met een normale kotter."

— Hendrik Kramer

MDV
Een aantal jaar geleden werd de Stichting Masterplan Duurzame Visserij opgericht om de verandering in gang te zetten. De Stichting bouwde de MDV, een elektrisch schip met enorme brandstofbesparing. "Nu hebben we daar een verbeterde versie van gemaakt. De MDV2 is nog zuiniger. We besparen 80 procent brandstof in vergelijking met een normale kotter".

Om het schip nog zuiniger te maken heeft het ook een andere vorm. "Hierdoor glijdt onze kotter beter door het water en dat kost minder energie. Daarbij komt ook nog eens dat het schip veel rustiger vaart. Dat is fijn want ik heb snel last van zeeziekte", zegt Kramer.

Lange adem
Het schip is het afgelopen jaar gebouwd in Rotterdam. Nadat het casco klaar was is de kotter afgebouwd op Urk. Dat was nog maanden werk. "Er zit een bijzondere elektromotor in die het hele schip voorziet van stroom. Een krachtige computer houdt continu bij waar en hoeveel elektra nodig is en verdeelt de energie zo zuinig mogelijk", vertelt Kramer.

Trots
Kramer is heel trots op het schip. "Wij zorgen eigenlijk voor het enige echte eten. Alles wordt tegenwoordig gekweekt in een kas of groeit op de boerderij. De vissen die wij vangen zwemmen nog echt vrij rond. Ik wil heel graag die vissen vangen maar wel op een manier die zo milieuvriendelijk mogelijk is", aldus Kramer.

Bekijk hier de andere afleveringen uit deze reeks.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel