Urkers over MDV2: "Dat is toch geen kotter?!"

URK • Di 14 januari 2020 | 8:00 • Dinsdag 14 januari 2020 | 8:00

Hendrik Kramer, schipper en mede-eigenaar van de ultramoderne kotter de MDV2 is het inmiddels wel gewend dat Urkers zeggen: "Wat nu aan de kade ligt hier is toch geen kotter, wat een raar schip!" De MDV2 ziet er duidelijk anders uit dan andere viskotters, mede door een andere boeg.

Deze week volgen we de bouw van één van de meest moderne viskotters ter wereld, de MDV2, de Metanoia. Het schip wordt gebouwd door de Urker Stichting Masterplan Duurzame Visserij. De stichting wil met innovaties de visserij in de toekomst rendabel houden en duurzamer maken. De Metanoia is een elektrisch aangedreven schip en verbruikt 80% minder brandstof.

De MDV2 heeft een hydrodynamische boeg waardoor het schip veel gemakkelijker door de golven vaart. "Dat scheelt heel veel brandstof maar het vaart ook nog eens veel rustiger. Dat laatste is prettig als je aan het werk bent", zegt Kramer.

De Urker kotter wordt ook wel de 'Tesla van de vissersschepen' genoemd. Het schip is op een andere manier gebouwd. "We zijn eigenlijk weer helemaal opnieuw begonnen. Daarom is de indeling van het schip ook anders. Het visruim zit bijvoorbeeld op een andere plek", vertelt Kramer.

Succes
De MDV2 is een verbeterde versie van de eerste MDV. "Wat we nu zien is dat veel bouwers ons na gaan doen. Ook vanuit bijvoorbeeld Frankrijk is er interesse. Ik moet altijd wel grinniken omdat we eerst een beetje uitgelachen werden met ons schip. Nu we hebben bewezen dat je echt heel veel geld kan besparen met deze manier van vissen worden we wel serieus genomen", aldus Hendrik Kramer.

Bekijk hier de andere afleveringen over de MDV2

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel