Opvang gevlucht gezin kostte Almere 18.000 euro

ALMERE • Wo 15 januari 2020 | 13:59 • Woensdag 15 januari 2020 | 13:59

Het onderbrengen van een Nederlands-Somalisch gezin in een hotel heeft de gemeente Almere bijna 18.000 euro gekost. Dat blijkt uit de beantwoording van vragen gesteld door de PVV.

Het gezin met vier jonge kinderen tot zes jaar oud vluchtte in juli uit Engeland terug naar Nederland. De vader werd in Birmingham maandenlang ernstig bedreigd, omdat hij in een ruzie tussen drugsbendes was beland. Een vriendin uit Leiden zou hen tijdelijk opvangen, maar dat ging niet door. De gemeente Leiden weigerde huisvesting, net als Alphen aan den Rijn. Daarna klopten ze bij de gemeente Almere aan, omdat ze daar eerder hadden gewoond.

Ook Almere weigerde in eerste instantie, maar een rechter oordeelde dat de situatie wel degelijk spoedeisend was. Vanaf 23 augustus 2019 tot 11 december 2019 betaalde de gemeente hotelkosten voor het gezin. Op 11 december oordeelde een andere rechter dat dit niet langer noodzakelijk is.

De totale kosten voor de gemeente zijn 17.982 euro geweest. Dat komt neer op zo'n 163 euro per nacht. De gemeente zegt dat er geen mogelijkheid is om de kosten terug te vorderen.

Van de zotte
De PVV legt zich niet neer bij de beantwoording van de gemeente Almere en heeft vervolgvragen aan het stadsbestuur gesteld. De partij vindt het 'van de zotte' dat er geen mogelijkheid zou zijn om Almeers belastinggeld terug te vorderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel