Plan voor scholencampus langs Espelerlaan

EMMELOORD • Do 16 januari 2020 | 13:47 • Donderdag 16 januari 2020 | 13:47

Een nieuw te bouwen scholencampus in Emmeloord gaat tussen de 30 en 35 miljoen euro kosten. Dat blijkt uit een onderzoek in opdracht van de middelbare scholen en de gemeente Noordoostpolder.

Het is de bedoeling dat het Emelwerda College en de scholen van VariO over een paar jaar onder een dak samen verder gaan. Tot de VariO Onderwijsgroep behoren onder meer de Bonifatius mavo en het Zuyderzee Lyceum.

Locatie
Volgens het onderzoek is nieuwbouw op de plek van het Emelwerda College aan de Espelerlaan de meest logische keus. Een aantal gebouwen van het Emelwerda College stond al op de nominatie om te worden gesloopt. De locatie is voor verkeer goed bereikbaar, er is veel ruimte voor nieuwbouw en voldoende parkeergelegenheid. In de plannen zou het gebouw van het Vakcollege wel blijven bestaan. Dit is minder dan 20 jaar oud en nog in uitstekende staat.

De gemeenteraad van Noordoostpolder moet nog wel instemmen met de locatiekeuze en de financiering.

Samenwerking
De scholen willen graag naar een nieuwe campus, omdat een aantal eigen panden in de nabije toekomst gerenoveerd moet worden. Uit onderzoek blijkt dat een gezamenlijk nieuw gebouw waarschijnlijk goedkoper is dan het renoveren van de bestaande panden. Door onder één dak samen te werken, kunnen bepaalde ruimtes en ondersteunende diensten ook gemakkelijker gedeeld worden.

Samenwerken lijkt ook financieel verstandig omdat het aantal leerlingen de komende jaren zal teruglopen. Vorig jaar zaten op de scholen opgeteld 3250 leerlingen, in 2034 zijn dat er naar verwachting nog maar een kleine 2700. De campus in Noordoostpolder wordt daarom wel kleiner van opzet dan bijvoorbeeld het nieuwe Porteum in Lelystad.

De scholen betalen zelf zo'n 25 procent mee aan het schoolgebouw. De overige kosten zijn voor de gemeente Noordoostpolder. Als alles goed gaat, kan de campus eind 2024 in gebruik worden genomen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of opmerking? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 06 - 52 52 4891 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel