Zeeman (20) vist bejaarde uit het water

URK • Do 16 januari 2020 | 14:29 • Donderdag 16 januari 2020 | 14:29

De twintigjarige Ruben Zeeman uit Urk heeft donderdagochtend een bejaarde man gered die met zijn scootmobiel de haven van Urk was ingereden. Zeeman zag het gebeuren, twijfelde geen moment en sprong achter de man aan. Samen met omstanders kon hij de drenkeling uit het water halen. De bejaarde man is door een ambulance meegenomen.

Anderhalf uur na zijn reddingsactie vertelt Ruben Zeeman rustig wat hem net is overkomen. De Urker werkt in de buurt en liep toevallig een rondje over de haven: "Ik had hoofdpijn en wilde een frisse neus halen. Blijkbaar heeft het zo moeten zijn, want normaal gesproken loop ik daar op dat tijdstip nooit."

"Ineens gaf hij gas en reed hij het water in"
Zeeman zag dat de man op de scootmobiel de bocht nam rond restaurant 't Achterhuis. Ineens gaf de man gas en reed hij rechtdoor de kade af. Zeeman denkt dat dit per ongeluk ging. De jonge Urker trok zijn schoenen uit, legde zijn telefoon op de grond en sprong er achteraan. "Gelukkig zat hij niet vast aan zijn scootmobiel, maar volgens mij kon hij niet zwemmen. Ik moest met één hand zijn hoofd ondersteunen. Gelukkig kon iemand aan de kant al snel een touw naar ons gooien. Die heb ik rond de buik van de man gebonden. En zo konden we hem boven water houden."

Ook de havenmeester was binnen twee minuten aanwezig. Die stapte in de havenboot en haalde het tweetal uiteindelijk uit het water. Volgens Zeeman was de man toen al vermoedelijk in shock geraakt: "Eerst kon ik hem nog wat horen zeggen, maar daarna werd hij helemaal stil." Ambulancepersoneel ontfermde zich over de oude man en de jonge held kreeg in het havenkantoor handdoeken en droge kleren aangereikt.

Hoe het op dit moment gaat met het slachtoffer is nog niet duidelijk. Zeeman is in ieder geval blij dat hij donderdagochtend op het juiste moment op de juiste plek was.

De scootmobiel is op een later moment door de havenmeesters uit het water gehaald.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel