Commotie door e-mail over konikpaarden

FLEVOLAND • Wo 22 januari 2020 | 16:08 • Woensdag 22 januari 2020 | 16:08

Onder tegenstanders van het beleid rond de Oostvaardersplassen is ophef ontstaan over een e-mailbericht van Staatsbosbeheer dat onlangs openbaar is geworden. In de mail spreekt een medewerker van Staatsbosbeheer over het 'laten verdwijnen' van konikpaarden. Het gaat om de konikpaarden die vorig jaar van het Oostvaardersveld tijdelijk naar Texel zijn verplaatst.

Dinsdag werd bekend dat deze dieren vermoedelijk naar de slacht gaan, omdat ze op Texel te tam zijn geworden en daar de duinen vernielen. Tegenstanders van het beleid zien in de e-mail een bewijs dat de slacht van de dieren een vooropgezet plan is. De dieren moesten weg uit de Oostvaardersplassen, omdat het aantal grote grazers daar wordt verkleind.

Reactie Staatsbosbeheer
Volgens Staatsbosbeheer hebben de woorden 'laten verdwijnen' betrekking op de eventuele kosten voor transport naar een ander gebied of naar de slacht. "Omdat na een jaar de begrazing geëvalueerd zou worden. Niet iedere beheereenheid heeft daar standaard budget voor", legt woordvoerder Joke Bijl uit. Kosten voor beheer en transport kunnen volgens haar namelijk flink oplopen.

'Een beetje een onaardig woord'
Met de gebruikte woordkeus is Bijl niet blij. "Het is een beetje een onaardig woord. Daarom staat het ook tussen haakjes. De hele mailwisseling waar dit bericht uitkomt, ging over de kosten van de verplaatsing van de dieren. Kosten voor rasters. En dus ook voor verplaatsing, als die geen succes zou worden."

Volgens Joke Bijl moet beseft worden dat het om een interne mailwisseling gaat. "Dan spreek je korter en vaker in jargon dan ik als woordvoerder zou doen. Maar het ging er alleen maar om wie er verantwoordelijk voor de kosten zou zijn als de plaatsing na een jaar beëindigd zou worden. Dit blijkt ook uit andere documenten die openbaar zijn gemaakt."

De opgevraagde e-mail is onderdeel van een reeks documenten die openbaar zijn geworden nadat tegenstanders een beroep deden op de Wet openbaarheid van bestuur.

Een schermafbeelding van het e-mailbericht:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel