Hoog oplopende emoties over opvang daklozen

LELYSTAD • Vr 24 januari 2020 | 0:27 • Vrijdag 24 januari 2020 | 0:27

De emoties liepen donderdagavond hoog op tijdens een informatieavond over de komst van een tijdelijke dag- en nachtopvang van het Leger des Heils op het Zuiderwagenplein in Lelystad. Bij de bijeenkomst waren ruim honderd mensen aanwezig.

Het Leger des Heils wil woonunits op het plein plaatsen, voor de opvang van maximaal twaalf mensen. De units mogen daar van de gemeente maximaal vijf jaar blijven staan. Buurtbewoners zijn daar fel op tegen. Volgens hen wonen er veel senioren in de buurt en mensen met een fysieke beperking. Die zeggen zich nu al onveilig te voelen vanwege drugs- en alcoholgebruik door verslaafden in de buurt. Ook maken zij zich zorgen over kleine kinderen. In de buurt is een basisschool gevestigd. Buurtbewoners willen niet dat kinderen verslaafden in de buurt van hun school zien.

Wethouder Nelly den Os van Lelystad kwam naar de informatieavond met de bedoeling om de zorgen bij mensen weg te nemen maar dat is haar niet gelukt." Dat klopt en dat hadden we ook niet verwacht, omdat wij de zorgen heel goed begrijpen. Tegelijkertijd willen wij de mensen wel informeren over wat er nu precies gaat gebeuren, wat we allemaal aan voorzorgsmaatregelen nemen en hoe wij ook in de toekomst kunnen zorgen dat mensen zich veilig blijven voelen in het Lelycentre."

De afgelopen dagen hebben buurbewoners zo'n honderd handtekeningen ingezameld om hun bezwaren kenbaar te maken. De handtekeningen zijn tijdens de infoavond overhandigd aan de wethouder. Het is niet duidelijk of buurtbewoners juridische stappen zullen nemen. Als alles volgens de planning gaat, worden de woonunits voor de zomer geplaatst.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel