Koningin Máxima krijgt rondleiding in opvangcentrum, organisatie blij met bezoek

ALMERE • Wo 8 mei 2024 | 17:46 • Woensdag 8 mei 2024 | 17:46

Het werk van de Blijf Groep is nog hard nodig in Almere. Dat is de opvolger van het Blijf-van-mijn-lijfhuis, dat al 50 jaar bestaat in Nederland. Sindsdien is er veel veranderd in de opvang van slachtoffers van huiselijk geweld. Dat kreeg koningin Máxima woensdagmiddag te horen tijdens een werkbezoek aan opvangcentrum Oranje Huis van de Blijf Groep in Almere Poort.

De koningin kreeg een rondleiding, sprak met bewoners en medewerkers vertelden over de ontwikkelingen van het werk in de afgelopen jaren.

"Vroeger waren de Blijf-van-mijn-lijf huizen heel erg verstopt en geheim," vertelt Femke van Grootveld van het Oranje Huis. "De afgelopen jaren is gebleken dat dat niet werkt. Huiselijk geweld en veiligheid is een verantwoordelijkheid van ons allen. Je kan ons gewoon zien in de wijk met de naam op de gevel."

In het Oranje Huis wordt niet alleen hulp aan vrouwelijke slachtoffers geboden, maar ook aan andere gezinsleden. Het doel is namelijk niet om relaties te beëindigen, maar dat het geweld gestopt wordt.

Het Oranje Huis in Almere werd geopend in 2017 en telt 23 appartementen voor vrouwen met of zonder kinderen.

'Oprecht betrokken'
Van Grootveld is blij met het bezoek van koningin Máxima. "Het was ontzettend leuk. Het is heel fijn om te zien hoe oprecht betrokken ze is bij het onderwerp en dat ze zich van te voren heeft ingelezen in alles en verdiepende vragen weet te stellen."

Uit onderzoek blijkt dat Almere koploper is als het gaat om het aantal meldingen van kindermishandeling. Opvang is daarom nog hard nodig. Maar het probleem zit vaak dieper, zegt Van Grootveld. "Schulden en stress dragen in grote mate bij aan huiselijk geweld. Dus het is belangrijk om oog voor elkaar te hebben."

Schaamte
Eén bewoners van het Oranje Huis vertelde aan de koningin dat schaamte een struikelblok is bij het vinden van hulp. "Stap over die schaamte heen", adviseert Van Grootveld. "Want er is goede hulpverlening. Maar je moet zelf wel de eerste stap zetten."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel