Raad van State zet streep door boete van 165 euro

ALMERE • Vr 24 januari 2020 | 15:13 • Vrijdag 24 januari 2020 | 15:13

"Ik heb het niet gedaan". En dus ging Kees Schulze uit Almere helemaal tot aan de Raad van State om een afvalboete aan te vechten. Met succes, de boete van 165 euro is kwijtgescholden. En dat gebeurt maar zelden.

Schulze kreeg de boete omdat er een grote hoeveelheid keuken- en bouwafval was gevonden, met daartussen een enveloppe met zijn naam en adres erop. Dat afval lag ruim 13 kilometer bij zijn woning vandaan. Het is Schulze een raadsel hoe die enveloppe er tussen is gekomen. Bovendien heeft hij geen enkele reden om afval zo ver weg te dumpen: bij hem om de hoek is een gratis afvalperron.

Rudolf het rendier
Hij heeft wel een theorie. Vlak voor kerst 2018 bestelde hij online bij een Chinees bedrijf een rood en groen kerstoverhemd met Rudolf het rendier erop. Dat pakketje heeft hij nooit ontvangen. Het was geen duur overhemd, dus daar lag hij niet echt wakker van. Nu denkt hij dat het ergens anders bezorgd is en dat zo zijn naam en adres tussen het afval terecht kwam.

Toen de boete binnenkwam maakte hij bezwaar bij de gemeente. Die verklaarde het ongegrond en stopte er een algemene brief bij met tien rechterlijke uitspraken. Met als onderliggende boodschap: je moet wel van hele goede huize komen wil je een hoger beroep winnen.

Voordeel van de twijfel
Maar bij de Raad van State had de Almeerder dus wel succes. In de mondelinge uitspraak kreeg Schulze te horen dat hij het voordeel van de twijfel krijgt. Wat daarbij ook meespeelde was dat hij de moeite had genomen om naar Den Haag te komen. De gemeente was niet komen opdagen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel